Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er mektig imponert og full av beundring over både eiere og ansatte ved restaurantene og utelivsbransjen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en eldgammel oppskrift: Det etablerte må tørre å la seg utfordre av det nye for å utvikle seg. Ja, rett og slett for å bestå.

Restauranten Le Bistro i Trondheim er et stjerneeksempel på dette. Michael Minervini som driver et av byens eldste restauranthus har åpnet opp huset for to av byens, og kanskje landets mest lovende kokker. Mette Julius Evensen og Martin Julius Hovdal har ikke bare sluppet til med full kunstnerisk frihet som daglig leder og kjøkkensjef i restauranten. Michael har også invitert det unge paret inn på eiersiden i restauranthuset hans far startet for mange tiår siden. Det krever både mot og raushet.

Jeg har tidligere skrevet om gorumetbyen Trondheim, alle råvarene vi har utenfor kjøkkendøra vår og det potensialet som ligger her. Det var kanskje å slå inn åpne dører da jeg i november 2018 spådde at Michelinstjernene ville drysse over byen. Tre måneder etter fikk både Heidi Bjerkan og Jonas Andre Nåvik med sine eksepsjonelt dyktige kolleger ved Credo restaurant og Fagn fått velfortjente stjerner. Jeg hadde i forkant holdt en knapp på at også Mette og Martin skulle få sin første stjerne med Røst Teaterbistro. Det hadde de fortjent.

I februar i fjor husker vi bilder av folk som hang rundt halsen på hverandre og feiret fornyet tillit fra den sagnomsuste restaurantguiden Michelin Guide. Siden da har det blitt lengre mellom både klemming og restaurantbesøk. Det har i det hele tatt vært lengre mellom lyspunktene i byen som skulle skinne glansen av stjernene. Jeg er mektig imponert og full av beundring over både eiere og ansatte ved restaurantene og utelivsbransjen som har fått så ufattelig hard trøkk i kjølvannet av restriksjonene som skal begrense smitten av COVID-19. Litt forenklet kan man godt si at de har betalt storparten av regningen for at storsamfunnet skal holde seg frisk.

Midt i den elendigheten restaurant- og utelivsbransjen nå kom det i helga et fantastisk oppslag i Dagens Næringsliv. Avisens kresne restaurantanmeldere Salt og Pepper slår fast at Norges beste bistro ligger i Trondheim. Jeg har spist mye på Le Bistro etter at Mette og Martin kom inn i desember i fjor, og mener at det snart er på tide at de får stjernen de skulle hatt for to år siden.

Der det etablerte lar seg utfordre av det nye oppstår det ofte magi. Det har det gjort på Le Bistro.

Kommentarer til denne saken