Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er skuffet og provosert. Og stolt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er dagen derpå.

Ni intense dager med en historisk, ansvarlig og nødvendig streik er over. Historisk, fordi det var den første Unio-streiken i et mellomoppgjør og i en pandemi. Ansvarlig fordi Unio gjennom hele streiken hadde forsvarlige uttak, og fordi dispensasjoner ble innvilget raust - nettopp for ikke å sette liv og helse i fare. Nødvendig fordi rekrutteringsutfordringene til lærere og sykepleiere er så alvorlige at vi står i fare for å ikke kunne gi det velferdstilbudet folk i landet vårt forventer og har krav på.

Streiken endte i tvungen lønnsnemnd. Årsaken framstår som uforståelig og helt unødvendig. Unio hadde gitt dispensasjon, likevel ble streiken stoppet av regjeringa.

Jeg er skuffet. Jeg er provosert.

Jeg er også utrolig stolt over det vi har fått til nasjonalt, og ikke minst lokalt her i Trondheim denne drøye streike-uka. Vi har vært synlig, vi har fått fram streikebudskapet. Både gjennom viktige debattinnlegg, og gjennom alle former for kreativ formidling. Vi har fått støtte fra utrolig mange, også fra de som ble direkte berørt av streiken. Tre av fire støttet Unio-streiken!

Det er dette vi må ta med oss når vi fortsetter kampen for at våre yrkesgrupper skal verdsettes med mer enn applaus og anerkjennelse. Streiken har bekreftet budskapet vårt: Vi er uunnværlige. Uten oss stopper Norge!

Hvilken plan har regjeringen? Hvilken plan har andre politiske partier? Hvilken plan har KS?

Hvordan skal de som har ansvar løse de store rekrutteringsutfordringene?

Det er stortingsvalg til høsten - vi tar med oss den kraftfulle energien fra streiken inn i valgkampen. Med 380000 Unio-medlemmer og støtten fra 74 prosent av befolkninga i ryggen.

Og neste år kommer et hovedoppgjør.

Tusen takk til alle streikende, tusen takk til lokalt konfliktberedskapsutvalg i Unio Trondheim. Tusen takk til alle som har vist stor forståelse for streiken selv om den rammet dem personlig.

Sammen er vi sterke.

Kommentarer til denne saken