Gå til sidens hovedinnhold

Jeg må skryte av det flotte helsevesenet vi har i Norge. På disse få timene hadde minst 20 personer deltatt pga. mine dumheter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det ble ankelbrudd på meg på fjerde juledag. Fort gjort og helt ubehøvelig.

Skulle bare.....ta min favorittur over Eggehalla. Ja, det var litt is, men 6 varmegrader og mange barflekker. Ikke behov for piggsko!

Turen begynte også veldig bra. Traff flere som mente at de greide seg godt uten piggsko! Turen gikk lett opp turstien rett over Jarlevegen. Der var det et isete parti. Jeg var i god driv, og bestemte meg for å ta en liten «buypass» via bart terreng ved siden av.

Der skjedde det. Snubla over ei rot. Med 80 kg i pilens fart og laber balanse greide jeg å vri foten til ankelbrudd. Der lå jeg, og innså fort at ankelen hadde en mistenkelig rar stilling. Stablet så ryggen opp mot ei bjørk som ryggstø og fant fort ut at det var best å være her til noen kom og hentet meg. Ringte 113. Fikk fort kontakt med vakthavende som stilte utrolig mange spørsmål om hvor jeg lå og atkomst dit, og ikke minst om evt. nærkontakter o.l. I forbindelse med covid-19. Kjente godt at jeg måtte kjempe med tålmodigheten. De skulle komme ganske med en gang. Ikke mer en 2 km heller.

Straff 1: Satt der til folkets beskuelse og kjente på skammen over min egen dumhet. Gapestokk? Men det var heldigvis bare hyggelige, omsorgsfulle personer jeg møtte. Ingen antydning til mobbing! Fenomenale folk alle sammen. Et ektepar viste helt spesiell omsorg. En gikk ned til vegen for å vise ambulansefolkene vegen til rett sted. Den andre skulle hente pledd så jeg ikke ble kald der jeg lå. Omtenksomme, empatiske. Så kom ambulansefolkene til fots for å hente meg på båre. Det kjentes godt. På stiens høyeste punkt ble jeg båret frem til bilen. Det var nesten litt kongelig over det hele der og da.

Straff 2: Transport på dårlig vedlikeholdte kommuneveger. Det vart en smertefull tur selv om det var bare snaue 2 km til Helse og Beredskapshuset. Forfallet på kommuneveger bør det taes tak i. Stakkars de som må humpe mange mil i ambulanse, tenkte jeg.

Helse- og Beredskapshuset er prikken over i-en. Her ble jeg trillet inn i de ypperste lokaler for effektive undersøkelser av flinke fagfolk . Bygd for sånne som meg!

Straff 3. Ankelen var forskjøvet pga. av dårlige veger, og måtte skyves på plass på nytt. Blide vennlige sykepleiere og leger forvandles på sekundet til rene torturister! Det slo meg om det kunne være kommunens hevn over alle utgifter jeg påførte et trangt kommunebusjett? Egentlig velfortjent også. Heldigvis var alt på plass innen maks 30 sek.

Det ble tatt bilder og blodprøver, og på nytt ble det spurt om personopplysninger, høyde, tyngde m.m, og kanskje 20 covid19 spørsmål. Nære en demenstest?

Foten ble stabilisert og jeg ble kjørt til Akuttmottaket på Levanger. Her nye spørsmål om det samme som tidligere. Nå kunne jeg det på rams. Det skulle taes bilder, men ankelen hadde sklidd ut av stilling igjen. Ny torturprosess! Så ble det røntgen og deretter CT. Nye spørsmål, personnummer osv. Alt er skikkelig ordentlig.

Operert ble jeg etter 6 timer, med skinner og skruer implementert. Snakk om effektivitet!

Jeg må skryte av det flotte helsevesenet vi har i Norge. På disse få timene hadde minst 20 personer deltatt pga. mine dumheter. Alle var like blide, hyggelige og effektive. Vi er heldige i Norge. Men vi må slåss mot det evige maset om effektivitet og færre ansatte for det dreper motivasjonen for å søke seg til helsefag. Grensen er nådd for at hyggen for de ansatte forsvinner. Dette må vi alle slå en ring rundt.

For meg venter noen uker med opptrening og forsiktighet. Tålmod er ikke min sterke side. Men å leve i tilnærmet isolasjon kan også være greit i den pågående pandemien.

Ringte også hjelpemiddelsentralen i Steinkjer kommune. Prekestol, forhøyet toalettsett og dusjstol levert innen 15 min. Makan!

Mitt råd: Bruk piggsko i tiden der du har på piggdekk på bilen og vær forsiktig!

Kommentarer til denne saken