2. juli hadde AUFs Jon Olav Seem Sundvik et innlegg om det ikke lønner seg å si opp ATB på fylket, og at dette er sløsing av offentlige midler.

Les også

Løsningen er ikke å si opp AtB i fylket

Her er vi nok riv ruskende uenig. Over lengre tid har ATB vist seg som en usikker og uforutsigbar aktør for fylkeskommunen. Det oppleves usikkert for passasjerene ved bruk av vekterkontroller blant skolebarn som får saftige bøter og blir redde for å ta skolebussen, eldre som ikke får betalt via appen og vil betale kontant, men i stedet får beskjed om å forlate bussen.

Det oppleves uforutsigbart for sjåførene når ATB ikke klarer å rydde opp i dårlige lønns- og arbeidsvilkår. Hovedregelen må alltid være at ansatte skal ha en tariffavtale og jobbe heltid.

Er det slik vi vil ha det?

Nei, nå er det på høy tid at vi omstrukturerer oss og får styring på kollektivtransporten igjen. Det er ille og alle varsellamper blinker rødt når fylkeskommunen har måtte ansette en egen administrasjon for samhandling mellom AtB og fylkeskommunens egen administrasjon. At vi i det hele tatt har kommet hit gjør at geipen faller ekstra ned mot gulvet.

Jeg tror heller ikke vi skal så langt unna for å finne nye ideer for hvordan billettkontroller blir gjennomført. Se bare på SJ og billettkontrollene som utføres av konduktørene. Når man tar toget på Trønderbanen vet man alltid at billettene sjekkes hele tiden av tilstedeværende smilende konduktører, og da husker man å kjøpe billett. Dette er en trygghet for alle passasjerer uansett alder, og hvis du er usikker hvordan du kjøper billett får du hjelp av konduktøren. Dette forhindrer og forebygger sniking, og gir en trygghet som gjør at du vil ta denne turen på nytt.

Når du skal ta bussen med ATB, spesielt i Trondheim, og har kjøpt billett sitter du likevel noen ganger med en følelse av at du har gjort noe galt. Dette grunner nok i at det sitter i ryggmarkrefleksen at plutselig blir det kontroll. Du sitter bare og venter på disse gule refleksvestene, og jeg har noen ganger sett at passasjerer har nesten hoppet ut av setet når de har sett barnehagebarn med refleksvest. Føles reisen da trygg for passasjerene? Selvsagt har du ikke gjort noe galt hvis du har billett, men du sitter alltid med en følelse av å bli mistenkeliggjort.

Da jeg selv var elev på barneskolen og noen ganger skulle ta buss, var det alltid slik at alle passasjerer og elever måtte gå inn døra i front og vise busskort eller betale for reisen til sjåføren. Du ble møtt av en blid bussjåfør som gjorde «kontrollen» til en god opplevelse. Er vi helt forbi den tiden at bussjåfører skal kunne sjekke billettene? Dette blir som med konduktørene på Trønderbanen, man vet at det alltid er kontroll og at du får hjelp hvis du trenger hjelp med å kjøpe billett. Trygghet og forutsigbarhet for både passasjerene og selskapet.

Jeg er redd for at vi er kommet dit at ATB er blitt så opptatt med å effektivisere seg selv og kollektivtransporten, at man har glemt passasjerene i denne effektiviseringsprosessen. Nå er det på tide at fylkestinget tar ansvar og fikser opp i kollektivtilbudet og styringen av kollektivtilbudet. Senterpartiet har vært soleklare på dette lenge, nå er det på tide at andre partier følger etter.