Gå til sidens hovedinnhold

Jo mer uforholdsmessige tiltakene oppfattes å være, jo mindre vil de bli etterlevd.

For at folk skal ha tillit til regler og retningslinjer framover, er det derfor overmåte viktig å holde åpne de arenaer hvor ingen spredning er påvist.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stort sett har Trondheim kommune håndtert dette veldig bra. Egentlig er det grunn til å være litt imponert. Systemet for smittesporing er åpenbart i verdensklasse. Det har bare vært ett utbrudd av betydning hvor systemet har vært nær ved å knele, rundt juletider. Men selv da lyktes byen i å gjenvinne kontrollen gjennom egne tiltak. Det skjedde allerede før den nasjonale innstrammingen 4. januar.

Derfor antar jeg at de nå – det vil si onsdag kveld – vet noe vi andre ikke vet, siden de strammer til såpass mye i en situasjon nesten uten smitte. Men dette burde i så fall vært tydeligere kommunisert. At det sirkulerer mutasjoner med større spredningspotensial har vi jo i bunn og grunn visst ganske lenge. Men nettopp derfor er det også lite som så langt tyder på at det sprer seg fullt så lett som mange frykter.

Hvis man stenger for eksempel treningssentre og organiserte aktiviteter for voksne i den hensikt å være føre var, tilsier en konsekvent linje at disse arenaene knapt kan åpne igjen på denne siden av sommeren. For sirkulasjonen av mutert virus, eller bare trusselen om slik sirkulasjon, vil neppe bli mindre enn nå, nesten samme hva som gjøres. Tvert imot vil disse mutasjonene stå for en stadig større del av spredningen.

Kommunen legger også vekt på at det er viktig å unngå full nedstengning, slik vi først så i Nordre Follo. Det er lett å være enig i det, men samtidig er det grunn til å se nærmere på hva som skjedde nettopp der: Hvis smitten spredde seg ukontrollert der fram til nedstengningen, burde den nådd toppen tidligst i forrige uke. Men den peaket før det. Om vi legger normal inkubasjonstid til grunn, var spredningen på retur allerede ta tiltakene ble innført.

For at folk skal ha tillit til regler og retningslinjer framover, er det derfor overmåte viktig å holde åpne de arenaer hvor ingen spredning er påvist. Det gjelder for eksempel treningssentre, mens det har forekommet noe smitte i utelivsbransjen. At de første må stenge, mens de siste får fortsette omtrent som før, er derfor dypt inkonsekvent. Alle skjønner også uten videre at de ganske luftige arealene på de fleste treningssentre innebærer mindre risiko enn ofte trange restaurantlokaler. Kanskje viser det seg at eksisterende smittevernstiltak på treningssentrene ikke holder mot de muterte variantene, men jeg tror nesten vi må prøve, om ikke motstanden mot tiltakene skal bli for stor.

For husk: I all hovedsak skyldes smittespredning at folk enten ikke vil, eller ikke kan, overholde reglene så godt som ønskelig. Det hjelper ikke med strenge regler hvis de ikke følges. Jo mer uforholdsmessige tiltakene oppfattes å være, jo mindre vil de bli etterlevd.

Kommentarer til denne saken