Kan ikke Bollestad komme til Steinkjer hver uke?

Landbruksminister Olaug Bollestad (Krf) foretok torsdag offisiell åpning av Landbruksdirektoratets avdeling i Steinkjer.

Landbruksminister Olaug Bollestad (Krf) foretok torsdag offisiell åpning av Landbruksdirektoratets avdeling i Steinkjer. Foto:

Av

Stein for stein bygges Steinkjer nå som landets grønne hovedstad. Det er viktigere enn mange forstår at dette lykkes.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Staten er som en oljetanker: Det tar fryktelig lang tid å endre kursen eller bremse farten.

Faktisk er det over fire år siden avtalen som torsdag sendte landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) til Steinkjer. Så lang tid tok det fra Venstre, Høyre og Frp ble enige om en storstilt utflytting av statlige arbeidsplasser, til 30 årsverk i Landbruksdirektoratet var på plass i Steinkjer.

Det kan kanskje høres både tregt og litt smått ut, men etableringen er en gigantisk seier for Steinkjer og Trøndelag, mot mange forutsetninger, og en avgjørende brikke i et spill Steinkjer som by må vinne.

Landbruket, tross sin natur, er tungt sentralisert i Oslo. Du vet neppe hvor resten av Landbruksdirektoratet sitter. Svaret er et anonymt bygg like ved Nationalteateret stasjon midt i sentrum. Den andre halvdelen av landbruksbyråkratiet, departementet, har tilhold i et eget bygg like ved tinghuset. Bøndene selv sitter midt på Grønland, i et anonymt murkompleks hvor også Nationen, Bondebladet og flere fagblader i landbruket har hovedsete. Dette triangelet, med Stortinget midt i, bestemmer det meste i norsk landbruk.

Selvsagt jobber det mange i disse aktørene som forstår landbruket og distriktene. Men det jobber jammen mange som ikke gjør det også. I hverdagen sin, hastende på t-banen mellom leiligheten og kontorlandskapet, ser de ingen av utfordringene Distrikts-Norge står overfor. Derfor er utflyttingen et stort pluss for hele landet.

Den er dessuten resultat av en imponerende politisk stå på-vilje, fra en regjering som ofte får kritikk for at kreftene virker den andre veien. Ingen av de 200 ansatte i direktoratet ville flytte til Steinkjer, og vedtaket kunne fort blitt skrinlagt.

Jeg er verken bonde eller byråkrat, men jeg er steinkjergutt, engasjert i byens utvikling, og jeg er nordtrønder, engasjert i distriktenes utvikling. Dessuten jobber jeg, som mange andre i Nord-Trøndelag, i en bedrift hvor vekst, overskudd og markedsanalyser ikke er det eneste styrende prinsippet.

Vi ønsker å leve gode liv i vår del av landet, og vi ønsker at våre naboer, foreldre og barn skal kunne det.

Men vi kan ikke late som verden rundt oss ikke eksisterer, og vi må forholde oss til at den endrer seg. Steinkjer er ikke lenger hovedstad i et fylke, og alle de offentlige jobbene er tungt utsatt for sentraliseringskrefter. Landbruket er ikke en like stor bærebjelke for sysselsettingen, fordi sektoren er kraftig endret og rasjonalisert. Handelsnæringen, som i dag er viktigste næring i Steinkjer, er utsatt for megatrendene som blant annet har betydd døden for kjøpesentrene i USA. Derfor trenger byen flere bein å stå på.

Det er i dette bildet Landbruksdirektoratetet er helt sentralt. De 30 jobbene henger tett sammen med satsingene Nord universitet gjør innen grønne og blå næringer, flyttingen av Nibio til Steinkjer og storsatsingene på Mære landbruksskole. Stein for stein bygges nå Steinkjer som landets grønne hovedstad. Med base på Innocamp er det nå dannet et kompetansemiljø som kan ta en nasjonal lederrolle når landbruket skal klimatilpasses, og når vi skal finne ut hvor vi i framtiden skal bo, og hva vi skal leve av.

Nå er etableringen gjennomført. Døra er nå åpnet for at Steinkjer kan bli landets uformelle landbrukshovedstad, og et sylskarpt kompetansemiljø innen næringsutvikling. Kanskje Bollestad og hennes etterkommere kan få sitt eget lille cellekontor på Innocamp. Det bør iallfall være helt naturlig for landbruksministeren å være jevnlig på Steinkjer.

Nå må alle gode krefter innen forskning, utdanning og i landbruket selv på banen for å bygge opp under dette. Dette er Steinkjers store mulighet til å ta et nasjonalt handlingsrom, og Distrikts-Norges mulighet til å bygge en motmakt mot Oslo.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken