Gå til sidens hovedinnhold

Kan ordfører Rita Ottervik forklare oss uvitende hvordan kommunale prioriteringer skjer?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Utbyggingen av Granåsen og VM der i 2025 har vært debattert i flere år. Vi vet resultatet,nå bygges det med en en prislapp på 1200 millioner kroner foreløpig. Allerede er det store budsjettsprekker. Én ting er klart, dette blir svindyrt!

Politikere og Skiforbundet hevder at hoppbakken bygges ut, også for fremtiden. Men det triste faktum er at hoppsporten hører fortiden til.

Totalt er det bare rundt tre hundre aktive hoppere i hele landet,og av de et tjuetalls jenter.Hvor mange hoppere det er i Sør Trøndelag er det umulig å få opplyst, men rankinglista viser sju mannlige og én kvinne! I I flere år har rekrutteringen til idretten sviktet, og det er det mange grunner til.Den åpenbart viktigste er at snøen forsvinner.

Aktive barn og ungdom tiltrekkes av helt andre idretter enn skihopping.Hvis noen foreldre lar unger begynne å hoppe er utstyret så kostbart at bare et fåtall har råd.I tillegg må ungene kjøres milevis for å finne en bakke.

I den senere tid har hopp og uhelse kommet i fokus, ikke minst har Maren Lundbys triste historie bidratt. Skal du bli en virkelig god skihopper må du være lett. Hvilke foreldre vil oppmuntre sine barn til å hoppe på ski når de blir mer opptatt av kropp og forsakelser enn idrettsglede. Vi vet at det er prestasjonsfremmende å ha lav kroppsvekt i hopp, og den kunnskapen har ført til at mange utøvere er blitt unormalt opptatt av vekt.

Av nostalgi bevilges milliarder til naturstridige bakker av keramikk og plast. Holmenkollen og Vikersund brukes én gang i året, de andre sentrale anleggene noen få uker, mens resten av bakkene råtner bort.For mange år siden var det hoppbakker i alle bygder i Trøndelag, og nå, nesten ingen.

Norges hopptrener Alexander Støckl sa i forbindelse med konflikten med Clas Brede Bråthen, at hvis ikke den løses, dør sporten i Norge, som den har gjort i Sverige og Finland.Mer skal altså ikke til!

Birger Løfaldli i Adressa skriver i en kommentar etter valg av ny leder i Sør Trøndelag skikrets at fremtiden er lys for hoppsporten. Mon det? Er det grunn til større optimisme her enn i Sverige og Finland? Det er påfallende at debatten om hoppsportens fremtid uteblir i Trøndelag, mens den debatteres ellers i landet. Kan det være at virkeligheten er for ubehagelig både for politikere og venner av hoppsporten her?

Mange er interessert i et svar fra Sør Trøndelag skikrets på spørsmålet: Hvor mange mannlige og kvinnelige seniorer har løst lisens for inneværende sesong? Trondheim kommune vedtok for mange år siden en eldreplan, i siste års budsjett manglet 50 millioner på den posten, det var vel til uforutsette utgifter i Granåsen de pengene gikk til. Nå kom gladmeldingen fra kommunen: Det er «funnet» 200 millioner som kan gå til bygging av nye fotballhaller i Granåsen. Samtidig venter nesten 50 utskrivningsklare trondhjemmere i St Olavs Hospital, fordi kommunen ikke kan huse dem.

Kan ordfører Rita Ottervik forklare oss uvitende hvordan kommunale prioriteringer skjer?

Kommentarer til denne saken