Kjære topper i Helseplattformen AS, Helse Midt-Norge, kommunepolitikere eller hvor nå enn dere jobber. Dere som er ute i media og forsvarer Helseplattformen med nebb og klør.

Dere som skriver ektefølte innlegg om at «herre blir bra, schø!», forklarer oss med pedagogisk tilsnitt at det blir bra bare vi får på plass «en innbygger, en journal».

Jeg skjønner godt at det glipper. Jeg forstår godt at det er fristende å kalle kritikere «ekkokamre» og «hat-grupper». Jeg har forståelse for at det er lett å stemple folk som motarbeidere.

Disse stakkarene har jo ikke sett lyset. De vet ikke hvor herlig det kommer til å bli. De har jo ikke vært på seminarer, studieturer og tredagers workshoper om interoperabilitet, synergi og samhandling. De har ikke vært på besøk hos «internasjonalt ledende sykehus» og sett hvor bra det er der!

De har ikke sittet i møter med Kjerkol og sett for seg å kunne sole seg i glansen av et vellykket, offentlig, IT-prosjekt.

Nei da, disse uslingene kaller systemet Epic Failure. De drister seg til å skrive leserinnlegg der de foreslår hvordan ting kunne vært gjort bedre. Bedre? Kan det bli bedre? Helseplattformen er jo utviklet av et amerikansk programvareselskap. Landet som har fostra Steve Jobs og Bill Gates. Hvordan kan de tro at vi kan få til noe bedre i lille Norge?

Også legene og sykepleierne da. De skriver leserinnlegg og går i fakkeltog. Fakkeltog! Mot et IT-system! De har jo ikke ofret noe. Det er ikke de som har satset karrieren sin på dette. Det kan være noen pasienter stryker med, det kan være de får et stressende halvår på jobb, så klart. Men DE har ikke stått i mediestormen siden go-live og forklart idiot-journalister hva dere legger i «en innbygger – en journal». Nei da!

Så nå må pokker meg folk ta seg sammen! Helseplattformen ER bra. Hvis ikke høyt utdannede leger klarer å lære seg å navigere noen skjermbilder kan vi kanskje sende dem på kurs hos noen småbarn? De er jo født med dette og skjønner «sånn data».

Helseplattformen blir veldig bra! Hvorfor ellers skulle St. Olavs svi av verdier tilsvarende fem eneboliger i uka for å holde det gående? Hæ?

Men prøv nå å sette dere i motarbeidernes ståsted. De har hørt om at det gikk åt skogen i Danmark, og i Finland og de har i årevis hørt om offentlige IT-prosjekter som tryner her i landet. De har lest om stress på legevakta, de har lest om bekymringsmeldinger og de har lest om mulige dødsfall. Og de har fått med seg utsettelser og enorme kostnader. Noen av dem har til og med logga på HelsaMi uten å bli noe særlig imponert.

Kanskje ikke den beste strategien er å gå til angrep på dem? Kanskje det ikke er fornuftig å kalle kritikere for hat-grupper? Kanskje, bare kanskje, det hadde vært en idé å innrømme at dette ikke har gått som det skulle?

Jeg håper i hvert fall det er det tipset det innleide pr-byrådet kommer med. Hvis ikke får dere det her. Helt gratis. Det eneste jeg ønsker er å slippe å bekymre meg for et IT-system hvis jeg havner på sykehuset.