Du er helt sikkert spent, og kanskje litt rådvill. En ny hverdag står for tur, og denne gangen skal du få styre livet ditt helt på egen hånd. Uansett om du kommer rett fra videregående eller har brukt noen år på å finne veien din til studiene, har vi i NTNUstudent noen råd og tips til deg - og som kan være relevante for alle Trondheimsstudenter, ikke bare studentene ved NTNU:

Vær så aktiv som du kan og orker!

Det er sannsynligvis ikke på hybelen din du vil finne dine folk for studietiden. Du må trolig oppsøke folk selv i en mye større grad enn før. Selv om det helt sikkert høres litt skummelt ut, gir det deg også muligheten til å finne dine folk med like interesser som deg selv. Samtidig får du avbrekk fra studiene etter en lang dag på lesesal.

Liker du å være fysisk aktiv? Sjekk ut NTNUI (ntnui.no), de har noe for nesten alle. Ønsker du å bli bedre kjent med andre som går på studiet ditt? Hva med et verv i linjeforeningen din! Eller kanskje du har lyst til å gjøre noe teknisk, som å bygge en satellitt eller en bil? Da kan det være at Orbit (orbitntnu.com) eller Shift Hyperloop (shifthyperloop.com) er stedet for deg! Det er med andre ord studentorganisasjoner for nesten enhver hobby du kunne tenke deg. Vær nysgjerrig, oppsøk informasjon og stands og prøv deg frem.

NTNU har listet opp en rekke ulike studentorganisasjon er på denne nettsiden: ntnu.no/student/studentorgansasjoner, så det kan være en idé å sjekke om det er noe der for deg. Mange av disse organisasjonene er også åpne for studenter ved BI eller DMMH, som Studentersamfundet.

Stipendet skal vare en hel måned ...

Studentøkonomien er beryktet for å ikke være den romsligste. Ved å ta noen grep kan det likevel la seg gjøre, uten at du må ha en deltidsjobb ved siden av studiene.

  1. Spar fra storstipendet – Selv om det er mange utgifter i starten, kan det være lurt å spare litt fra storstipendet for å fordele utover de månedene hvor du får utbetalt rundt 8.500kr fra Lånekassa. Jeg har pleid å sikte meg inn på å spare 8.000kr fra storstipendet i august, og 10.000kr fra storstipendet i januar. På den måten har jeg hatt 2.000kr ekstra å leve på hver måned. Selv om du kanskje ikke får til å spare like mye, er det en idé å i det minste prøve! Alt hjelper, som du garantert kommer til å lære.
  2. Ha en matkonto – Når det er «lønning» overfører jeg fra lønningskontoen (der stipendet blir utbetalt) til en egen brukskonto med summen matbudsjettet mitt er på. Selv om jeg hver gang må overføre penger til kortet når jeg står på Rema 1000 og 10 mennesker står bak meg i kø (beklager på forhånd hvis du opplever det), gjør det at jeg har penger til mat ut (nesten) hele måneden. Fort gjort å bruke for mye på byen, men med en matkonto har du i hvert fall nok til å overleve.
  3. Prøv å handle for hele uka med handleliste, på full mage – men samtidig, husk å sjekke disken med varer til nedsatt pris.

Økonomi handler til syvende og sist om prioritering og nedprioritering. Dersom du elsker kaffe kan det være du vil bruke hele stipendet ditt på, eller om du liker å reise kan det være det du skal prøve å spare opp til. Uansett er det ingen fasitsvar på hvordan du skal prioritere din økonomi.

Det tar tid å lære hvordan lære

Som student er studieteknikk kanskje det viktigste du kommer til å lære. Hvor og hvordan du lærer best er det kun du som kan gi svaret på. Prøv deg frem med ulike teknikker og ulike plasser å studere! Husk at det er ingen skam i å stryke på eksamen, det er vanligere enn du tror. Samtidig kan det være lurt å åpne pensumboka med en gang etter fadderperioden. Eksamen kommer raskere enn du tror.

Du må ikke klare alt selv, det finnes hjelp

Det er enormt mye å lære seg og prøve å mestre når du blir ny student. Vit at det finnes hjelp dersom det blir overveldende. Ta hjelpen imot! Studentsamskipnaden i Trondheim, Ålesund og Gjøvik (Sit) har en rekke ulike helsetilbud for studenter, blant annet samtaler og livsmestringskurs. Ta en titt innom nettsiden deres (sit.no/helse) for å se hvilke tilbud som er der ute, og hva som eventuelt kan passe for deg. Hvis du syns det er vanskelig å finne ut hvilket tilbud som passer deg best, kan Sit hjelpe deg med det også.

Vi i NTNUstudent ønsker deg som ny Trondheimsstudent masse lykke til med studiestarten. Du har en enormt spennende tid i vente, så jeg håper du nyter det og prøver å leve litt i nuet. Vær ung, prøv og feil og prøv på nytt. Og er det noe du lurer på, så er vi tilgjengelige for spørsmål på DMs på Instagram (@ntnustudent) eller på meldinger på Facebook (NTNU Neste Stopp).