Gå til sidens hovedinnhold

Kjerkols kampsak er å fjerne pasientrettigheter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nok engang bekrefter Ingvild Kjerkol at dersom Arbeiderpartiet vinner valget, vil pasientene fra og med høsten begynne å måtte tilpasse seg systemet.

Det er spennende at Kjerkol selv velger å løfte frem Capio anoreksisenter. Under den første partilederdebatten i Arendal sa Erna Solberg at Capio ikke vil etablere en ny klinikk i Bergen fordi de er redd for Gahr Støre som statsminister. Dette var en spissformulering, og Capio gikk som Kjerkol skriver ut og sa at de ikke er redd for Gahr Støre.

Det Kjerkol glatt hopper over er setningen som kom etter: «…men vi er redde for at fritt behandlingsvalg skal avsluttes».

Les også

Psykisk helse: Arbeiderpartiet vil endre kurs!

Kjerkol hopper også over hovedpoenget. I sommer gikk Capio ut og sa at de har lagt planene om et nytt anoreksisenter på is, fordi det er usikkert hva som skjer med fritt behandlingsvalg. Det er en direkte konsekvens av Kjerkols egne løfter, som hun også gjentar i sitt innlegg.

Med andre ord: Arbeiderpartiets løfte om å fjerne pasientrettigheten fritt behandlingsvalg har gjort at det ikke etableres et nytt anoreksisenter i Bergen nå, fordi Capio frykter at Arbeiderpartiet skal vinne valget og holde løftet sitt. Det kan ikke Kjerkol sno seg unna.

Det drøye her er ikke en spissformulering fra en partilederdebatt. Det som er drøyt er at Arbeiderpartiet med Kjerkol og Støre i spissen går til valg på å fjerne en viktig pasientrettighet. En pasientrettighet som er særlig viktig for de som sliter psykisk.

Fritt behandlingsvalg betyr at du som pasient kan velge om du vil ha behandling fra det offentlige, eller en privat behandlingsklinikk som er offentlig godkjent. Pengene følger deg som pasient. Alternativet, som er det Kjerkol går inn for, er at pengene ikke lenger skal følge pasienten, men heller systemet. Det betyr at kun de med god råd vil ha anledning til å kjøpe behandling på private klinikker. Det igjen skaper en todelig av norsk helsevesen, som de facto er det Arbeiderpartiet nå går til valg på, selv om Kjerkol forsøker å pynte grisen i et forsøk på å overbevise velgerne om det motsatte.

Men fritt behandlingsvalg er bare ett av mange tiltak for å bedre folks psykiske helse. Gjennom åtte år har Høyre vist at vi er partiet for en bedre psykisk helse. Ventetidene i psykisk helsevern for barn og unge er redusert med ni dager siden 2013. Vi vil redusere de med ytterligere ni dager.

Vi har innført krav om psykologkompetanse i kommunene. Det har blitt flere psykologer, flere helsesykepleiere på skolene, og kommuneøkonomien er styrket. Den største satsingen til denne regjeringen har vært helsefeltet. Det er hit de desidert største pengene har gått, med en økning på neste 80 milliarder over åtte år.

Nå vil vi utdanne og ansette flere psykologer, halvere ventetiden for de som blir henvist til BUP/DPS, sikre pakkeforløpet for psykisk helse og ikke minst – bevare og styrke den viktige pasientrettigheten fritt behandlingsvalg!

Kommentarer til denne saken