Gå til sidens hovedinnhold

Kjøp av nye redningshelikoptre vil bedre beredskapen i hele Trøndelag

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med de nye SAR Queen helikoptrene får vi et løft for norsk beredskap. Helikoptrene skal nå fases inn gjennom de neste to årene, og samtidig skal nødvendige tilpasninger og avklaringer gjøres for å nå målet om at helikoptrene skal lande ved de samme sykehusene hvor Sea King lander i dag, eventuelt andre steder i nærheten etter avtale med helseforetakene.

De nye redningshelikoptrene flyr lengre, raskere og høyere, og kan derfor oftere fly direkte til målet fremfor å ta omveier rundt kysten. Det vil redde flere liv, og vil spare mye tid sammenlignet med dagens helikoptre, både til nødstedet og til sykehuset.

Ingvild Kjerkol og Martin Henriksen (Ap) skriver i Trønderdebatt om behovet for avklaring av landingsplasser for redningshelikoptre. Ingen er uenige med det må gjøres tilpasninger for å sikre landingsplasser.

Les også

Bedre beredskap, takk 

Det arbeidet pågår nå. Arbeidet må gjøres samtidig som de nye helikoptrene fases inn. Uten å faktisk ha helikoptrene til å teste med, ville det ikke vært klart hvilke tilpasninger som måtte gjøres. Kanskje representantene fra Arbeiderpartiet kan svare på hvordan de mener at tilpasningene skulle vært gjort uten å teste med de faktiske helikoptrene?

Kjerkol og Henriksen later som om behovet for tilpasninger kommer som en overraskelse på regjeringen. Det stemmer ikke. At det er behov for tilpasning på landingsplassene er ikke overraskende for verken regjeringen eller opposisjonen, det ble tvert imot kjent i 2011. Men når vi skal tilpasse landingsplassene trenger vi å ha de faktiske helikoptrene, for å være sikre på at vi gjennomfører riktige tilpasninger. Derfor har det hele veien vært planen å gjennomføre tester først når helikoptrene er på plass. Men vi har ikke bare ventet på helikoptrene: Å tilpasse landingsplassene og vurdere alternative landingsmuligheter har vært vurdert over flere år.

I takt med at redningshelikoptrene fases inn de neste to årene, vil det også komme på plass gode ordninger for landingsplasser. Dette må løses på ulike måter på ulike akuttsykehus.

De fleste av dagens landingsplasser er tilpasset de mye mindre ambulansehelikoptrene, som tross alt har de aller fleste landingene på sykehus. Det er den ordinære luftambulansetjenesten som står for det vesentligste av pasientoppdrag og transport, og slik vil det også være i fremtiden.

Fremfor å være så opptatt av retorikk, bør Arbeiderpartiet bry seg mer om politikk. Kjøp av nye redningshelikoptre vil bedre beredskapen i hele Trøndelag.

Kommentarer til denne saken