Gå til sidens hovedinnhold

Klimakur og medier

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med noen få unntak er norske medier helt ensrettet når det gjelder å omtale klimatiltak i et distriktsperspektiv. Klimakur 2030 ble publisert i januar i år, og ikke uventet ble det lagt fram forslag om dramatisk reduksjon i konsum av rødt kjøtt. Konsekvensen kan være brakklegging av 1 million dekar dyrket jord i Norge. En skulle tro at dette ble en stor sak i lokalavisene, men det har det ikke vært.

Jeg bruker Trønder-Avisa som eksempel, og refererer til mail jeg sendte til en av deres journalister den 4. mai:

«Torsdag 30.4. skrev dere om at fylkesutvalget i Trøndelag gjorde opprør mot klimakuren. Veldig bra at dette ble omtalt! Men jeg spør igjen om ikke dette skulle vært tema i en lederartikkel, evt. del av en større reportasje? Det er kjempeviktig, spesielt for dere som er «levende engasjert» i det som foregår i distriktene».

Det kom øyeblikkelig svar tilbake:

«Hei, og takk for innspill. Jo, vi har planer om å se på Klimakur 2030 i en større sammenheng, og hva den vil bety for Nord-Trøndelag. Vi har hatt litt unntakstilstand de siste ukene med permitteringer og det hele. Men heldigvis ferdig med det nå, så vi begynner å se på Klimakur 2030 i løpet av kort tid».

Dette er snart åtte måneder siden, og hva har skjedd? Avisa har ikke hatt noe om det jeg etterlyser, så vidt jeg har sett. Og det til tross for at avgående redaktør sa dette, i forbindelse med at han slutter: «Sammen med våre lesere vil vi gjøre alt som er mulig for å sørge for at også kommende generasjoner kan vokse opp i et samfunn hvor bevissthet rundt uenighet og samfunnsbyggende debatt garanterer for en opplyst offentlighet. Og hvor respekt for ulikheter og meningsforskjeller er en grunnleggende verdi».

Jeg synes det han sier harmonerer dårlig med redaksjonens ensrettede holdning til omtale av klimatiltak.

Kommentarer til denne saken