Komisk, spekulativt og skremmende – eller sannhet og blodig alvor?

Av

Oppdal-ordfører Geir Arild Espnes svarer stortingsrepresentant Mari Holm Løseth i debatten om kommuneøkonomi og sentralisering.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et motinnlegg fra Stortingsrepresentant Mari Holm Løseth til et innlegg som jeg skrev om kommuneøkonomi hevder hun at min beskrivelse av virkelighetens kommune-Norge er på grensen til komisk, og er spekulativt og et skremselsinnlegg. Det jeg skriver kan nok for Holm Lønseth virke komisk, spekulativt og skremmende. Men for oss er det ren og skjær sannhet og blodig alvor. På den annen side når den ærede motpart tar i bruk slike uttrykk, ja så vet du at du har truffet spikeren på hodet.

LES OGSÅ:

Så er det slik at hvis det tjener et godt formål har jeg har ingen ting imot å være komiker. Innimellom er jeg det også ufrivillig. Men denne gang er det vanskelig å klare å være mer komiker enn Holm Lønseth. For å klare å påstå at den sentraliseringsbølgen som er satt i scene av Erna Solbergs regjerning, nærmest skal være for at tjenester kan være nær folk, fortjener mer respons enn bare enn å trekke på smilebåndet. Så jeg bøyer meg i støvet, Holm Lønseth, du er nok et langt større komikertalent enn meg.

Så til saken. At jeg forsøker å skape en by mot land konflikt, stemmer slett ikke. Jeg tror tvert i mot, i alle fall i Trøndelag, er vi trøndere glade i Trondheim, Trønderhovedstaden. I mitt innlegg påpeker jeg simpelthen fakta. Å påstå at det legges opp til en by mot land konflikt, det er et velkjent retorisk knep fra sentraliseringspolitikere for å prøve å dekke over det underliggende problemet, problemene som skapes ved sentralisering av ressurser. Det som er skapt er ikke en by mot land konflikt, men en konflikt mellom små og mellomstore kommuner og regjeringens politikk. Den har Regjeringen Solberg selv skapt gjennom måten de sentraliserer landet på.

Jeg tror det nesten det vil holde med et eksempel; politireform. Og dette er ikke bare føleri Holm Lønseth, for Statistisk Sentralbyrå (SSB) slår fast at store deler av Trøndelag utenfor Trondheim har fått færre årsverk i politiet siden 2016. Høyreordfører Kristin Strømskag på Frøya sier i et intervju om politiet i Trøndelag at hun er kritisk til politireformen fordi det tømmer distriktene for politi. Hun understreker at innbyggerne føler seg utrygge og opplever at politiet ikke prioriterer å rykke ut på oppdrag etter at lensmannskontoret forsvant. Dette er det ikke bare henne som mener, men flere trønderordførere, dette i følge Adresseavisen 3.7. (på nett).

Så å kalle mitt innlegg for spekulativt og skremmeinnlegg. Det faller på sin egen urimelighet.

Og nå skal trafikkontorenes tjenestetilbud (pressemelding 3.7 fra Regjeringen) sentraliseres. Og samtidig ser vi at kommuneøkonomien til i de kommunene som ikke passer Solbergregjeringens A4 format strøypes kontinuerlig. Nei Stortingsrepresentant Holm Lønseth. Dette ble rett og slett litt for dumt.

Geir Arild Espnes
Ordfører i Oppdal
Fylkesstyremedlem Trøndelag Senterparti
1. vara til Stortinget

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken