Gå til sidens hovedinnhold

Kommer til kohort

Det er mye fra årets utgave av Steinkjerfestivalen å ta med seg videre. Kohortsystemet står ikke på listen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I halvannet år har vi ventet på smaken av ekte uteliv igjen. I så måte er navnet Steinkjerfestivalen Restart vel fortjent, for fredag kveld følte jeg for første gang på lenge at samfunnet er i gang igjen.

Det må ha føltes usikkert for Svein Bjørge og gjengen om et arrangement i denne skalaen faktisk er mulig mens samfunnet fortsatt lever under restriksjoner, og atpåtil i regnfulle september. Fasiten etter fredag er at folk i høyeste grad er klare for festivalliv igjen.

Den store snakkisen i år er selvsagt kohortsystemet. Kort forklart, er festivalområdet delt inn i fire kohorter, med 500 deltakere i hver. Hver kohort har sin egen inngang, sine egne sitteplasser (årets utgave er en "sitte i ro"-festival"), egne toaletter, egne servitører som bringer pilsen rett til bordet og egne vakter.

Jeg sto og fulgte med hvordan dette ble fulgt opp utover fredagskvelden. Konklusjonen er at skottene nærmest var vanntette, og enhver som forsøkte å gå mellom kohortene ble høflig stoppet av en vakt.

Sånn sett fungerte kohortsystemet utmerket. Men min spådom er at vi aldri ser det igjen.

Hele systemet er utrolig ressurskrevende og tungrådd. Det krever utrolig mange frivillige, mye logistikk og utrolig mange meter gjerder. Så er det selvsagt ødeleggende for festivalopplevelsen, for det er vel ingen hemmelighet at steinkjerbyggen er like opptatt av samtalen over bordene som av musikken på scenen. Da er det jo litt stusselig å se igjen kjentfolk i en annen kohort.

Men like viktig er det at systemet ikke er særlig logisk. Så fort man går ut av festivalområdet, kan man omgås hvem man vil. Det gjelder også i mingleteltet som var satt opp på Grønnsakstorget (men som ingen brukte). Den viktigste årsaken til kohortsystemet er at kommunene enklere skal kunne drive smittevarsling og -sporing i tilfelle et utbrudd. Det rimer dårlig når flere og flere kommuner nå nedprioriterer smittesporing. Og uansett - skulle det være et utbrudd i en av disse kohortene, er det vel forholdsvis lite sannsynlig at ikke smitten sprer seg i burgerkøen, på Esso, på de andre utestedene, i taxien, på nachspielet eller alle de andre stedene hvor kohorter kan mikses. Da blir dette for dumt.

80 prosent av nordmenn over 18 år er nå vaksinert med to doser. Det er helt uproblematisk å måtte vise koronapass for å komme inn på festivalen, eventuelt å ta hurtigtest slik det legges opp til. Utover dette kan godt myndighetene vrake kohortsystemet.

Så er det mye annet å ta med seg fra årets festival. Mingleteltet er en god idé. Teltet på Steinkjerbrua, og ikke minst en inngang til festivalområdet fra den siden, er en god idé (men pass på fortauskanten over brua). Egentlig er det også veldig snedig med digital betaling og servering på bordet (og for all del: fri oss fra bongene!).

Helt siden festivalen ble flyttet fra Guldbergaunet til sentrum har den vært et årlig lyspunkt i et Steinkjer-bybilde som ofte har slitt med aktivitet - og attraktivitet. I årene som kommer ligger alt til rette for at festivalen kan bli enda bedre. Det nye samfunnshuset og det nye kulturhuset, med et utvidet torg midt i, vil bli en kulturell oase. Og Rismelen har blitt enda bedre tilrettelagt. Dermed er det bare å glede seg til nye, kohortfrie, utgaver av festivalen!

Kommentarer til denne saken