Vi lever i et av verdens mest likestilte land. Et land hvor menn kan jobbe i kvinnedominerte yrker, og kvinner kan jobbe i mannsdominerte yrker.

Men uansett hvor likestilte vi blir så er det ikke til å unngå at menn og kvinner har forskjellig kroppsfasong. Og når fasongen varierer, må også klærne det.

Året er 2022 og vi har ikke kommet lenger med likestillingen enn at vi enda ikke har arbeidstøy som passer både menn og kvinner. Og det handler ikke kun om komfort eller estetikk, men også sikkerhet.

Som tillitsvalgt i Fagforbundet har jeg snakket med kvinnelige brannbetjenter som forteller at de kun har utrykningsklær i unisex-størrelser. Alle vi damer vet, spesielt formfulle damer, at unisex egentlig et fint ord for herreklær. Det passer sjeldent til en kvinnekropp.

Dette handler om sikkerhet, både deres og vår, at de som rykker ut på oppdrag må kunne bevege seg fritt.

Å rykke ut til en brann er tungt nok som det er, om ikke man samtidig må slite med utrykningstøy som har altfor lange ben og er for trang over hoftene. Utrykningsdraktene med brannhemmende materiale er allerede tunge som de, og kvinner skal ikke måtte bære på unødvendig ekstra vekt.

Jeg har fått høre at draktene er dyre, og at siden prosentandelen kvinner i brannvesenet er såpass liten så er det ikke er en økonomisk prioritet å få lagd kvinnemodeller.

Skal vi virkelig sette en prislapp på sikkerheten til våre brannbetjenter? Jeg mener, i likestillingens navn.

Vi vil rekruttere flere kvinner inn i brann og redning, men det blir vanskelig å forsvare når det er lite tilrettelagt. Og det gjelder ikke bare brann og utrykningsyrker, men også andre yrker med strenge uniformsbestemmelser.

Her i Trøndelag hadde vi en bussjåfør som ikke fikk nytt arbeidstøy da hun ble gravid, og det finnes det nok av eksempler i flere yrker. Det ble født i overkant av 56 000 barn i fjor ifølge Statistisk sentralbyrå. At en arbeidstaker eller to blir gravid må alle arbeidsgivere forholde seg til, uansett yrke.

Vi skal ha både kvinner og menn i alle slags yrker, så la oss tilrettelegge for det med en gang.