Gå til sidens hovedinnhold

KrF er garantisten for friskoler som Val, KVT og Øya

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er mye som står på spill i stortingsvalget som er rett rundt hjørnet. KrF og jeg er varm tilhenger av en god offentlig skole. Men friskoler godkjent ut fra alternativ pedagogikk eller religiøst grunnlag utgjør et viktig alternativ og supplement til den offentlige skolen. Foreldre har rett til å velge alternativ opplæring for sine barn. Tilbudet er ønsket. Avisa Dagen meldte i august i år om at kristne friskoler opplevde stor pågang og stigende søkertall.

De siste ukene har jeg fått besøke en rekke kristne friskoler, deriblant Øya videregående skole i Melhus. Jeg har møtt lærere som er genuint opptatt av hele mennesket. Lærere som er mer opptatt av å bygge karakter enn karakterer. Jeg har møtt elever som trives og får den oppfølgingen de trenger. Elever som er blitt en del av et fellesskap, som er langt mer variert enn mange tror.

Hva er det som er så skummelt med disse friskolene som gjør at de rødgrønne har denne skepsisen? Det tror jeg det er mange elever og lærere og folk tilknyttet skoler som Val i Nærøysund, KVT i Trondheim og Øya i Melhus som gjerne vil vite.

Min opplevelse er at mange har en del fordommer mot denne typen skoler. For eksempel sa gruppelederen for Stavanger Arbeiderparti tidligere i år at støtten til kristne friskoler bør fjernes helt fordi slike skoler bidrar til «segregering». Det provoserer meg. For de elevene jeg har truffet er alt annet enn «segregerte». Noen er kristne, andre ikke. Noen er teoristerke, andre er praksissterke. Noen er fra nærmiljøet, noen er fra helt andre deler av landet. Noen har droppet ut og kommet på sporet igjen på en friskole.

Jeg tror faktisk at mangfoldet på en del av disse skolene kan være langt større enn i enkelte offentlige skoler. Da provoserer det meg når Arbeiderparti-politikere stempler alle kristne friskoler som «segregering».

Jeg frykter for framtida til slike skoler ved et regjeringsskifte. Alle de rødgrønne partiene vil stramme inn eller gi mer uforutsigbarhet for friskolene. Arbeiderpartiet vil stramme inn friskoleloven, innføre en lokal vetorett og «styrke tilsynet» av friskolene. Både SV og Senterpartiet har stemt for å gi kommunene og fylkeskommunene full frihet til å redusere antall plasser en friskole har fått godkjent. Det skaper en enorm usikkerhet for friskolene, og for investeringer som er gjort. Kristne Friskolers forbund slo alarm om de mulige konsekvensene av et slikt vedtak: «Med pålegg om å redusere elevtall, kan friskolen tvinges til opphør».

KrF er garantisten for fortsatt gode vilkår for friskolene, og vi har økt kapitaltilskuddet til dissse skolene. Vi vil at staten skal dekke mer av kostnadene til bygninger og andre investeringer, og vi vil si nei til lokal vetorett og andre grep som skaper uforutsigbarhet. Vil du bidra til en trygg og forutsigbar framtid for friskolene våre? Da håper jeg du stemmer KrF i år!

Kommentarer til denne saken