Selv bitcoinselskaper og investeringstørste lokalpolitikere har skjønt at det ikke er noe populær forretningsidé å bruke store mengder energi for å bidra til et pyramidespill som nå er i fritt fall. Spesielt ikke i en situasjon med skyhøye strømpriser i sør og en rekke kontroversielle vindkraftprosjekter her i Midt-Norge.

Derfor har man to valg til strategi når man skal lansere såkalte kryptogruver i Trøndelag:

Man kan enten gjøre slik det spanske investeringsselskapet MH Casa Investments gjør når de har planer om Bitcoinproduksjon på Åsen, nemlig å unnlate å svare pressen og vise til at det kommer en pressemelding i september.

Når den kommer er det nok store muligheter for at de prøver seg på den andre strategien, lik den sjarmoffensiven som selskapene i Tydal og Namsskogan gjør. Nemlig å fokusere på alt annet enn kryptovaluta. Da datasenteret i Tydal skulle presenteres på Arena Trøndelag i fjor høst ble vi fortalt at dette skulle være et senter for sirkulærøkonomi i Trøndelag. Blant annet skulle man bruke spillvarmen til å tørke avfallsstoffer fra siderproduksjon for å lage eplemel.

I Namsskogan har man en annen idé for å skape aksept for å produsere kryptovaluta med krafta fra Tunnsjødal kraftverk som har produsert ren energi for Namdalen i en årrekke. Her var det tomater sto i fokus da det canadiske investeringsselskapet Bitzero hadde invitert ordfører Brekkvassmo, et trekkspillorkester og hele resten av Namsskogan til å feire første byggetrinn på deres datasenter på Trones.

Det skal visstnok bygges drivhus i tilknytning til datasenteret med produksjon nok til å forsyne hele den nordlige landsdelen med tomater. Dette samtidig som at høye strømpriser truer resten av drivhusnæringa i Norge.

Misforstå meg ikke, jeg er helt for å tørke eplemel i Tydal og produsere tomater i stor skala i Namsskogan, og hva de nå enn måtte finne på å produsere på Åsen. Det som er absurd er at mens de som driver med tomatdyrking og epletørking i utgangspunktet må betale markedspriser på strøm er det langt gunstigere vilkår om man først produserer bitcoin eller annen kryptovaluta. Man er for det første unntatt elavgift, men kan i tillegg inngå langsiktige kraftavtaler på linje med annen kraftintensiv industri.

Alle skjønner at dette er helt vanvittig, men hvem er villig til å gjøre noe med det? Rødt fikk i siste fylkesting før sommeren gjennomslag for at det skal lages en plan over hvordan krafta skal brukes i fylket. Når denne saken kommer opp vil en av våre viktigste kjepphester være at det trøndersk kraft ikke skal brukes til noe så unyttig som «utvinning» av kryptovaluta. Også på nasjonalt plan må det tas grep, rett og slett med at Stortinget innfører et forbud mot dette. Da Rødt fremmet forslag om dette i vår var det kun MDG og SV som støttet oss.

Vi kan håpe at de andre partiene også ser galskapen i dette etter hvert. Grønnsaker smaker faktisk best om de ikke er et biprodukt av et energisløsende pyramidespill.