Gå til sidens hovedinnhold

Kulturhus for alle?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Æ har venta, og gleda mæ te nytt kulturhus på Steinkjer. Æ håpe det bli så bra som flertallet i kommunestyret trur. Som folkevalgt har æ innsett at det innebære at man har et samfunnsoppdrag som går langt ut over ka æ som privatperson ønske.

Som folkevalgt for Rødt, så e mitt oppdrag først og fremst å ivareta tjenesta for dæm som treng det offentlige mest. Og æ representere frøktelig mange i den her kommunen.

Æ for min del har vært storforbruker av kultur, men så har livet tatt nån svinga, og økonomien har satt en stopper for det. Å ikke ha råd te det som flertallet tar som en selvfølge, gjør nåkka med dæ. Det endre dæ.

Og gjennom mitt engasjement i Rødt har æ skjønt at æ ikke e allein. Vi e enormt mang. Og bli stadig flere.

Rødt har bare tre stemma i kommunestyret, men bak oss står mange som uttrykke bekymring for den herre storsatsinga. Mange oppleve det som uforsvarlig bruk av kommunens midla, og e redd for at det vil påvirke kommuneøkonomien framover.

Folk e redd for at det ska kuttes enda mer for de sårbare gruppan. At det ska spares enda meir innen oppvekst, helse og omsorg. Folk e redd for å mist livlina, om det kuttes i sosialhjelp. I Verran e dæm redd for at bygda utarmes, at alt flyttes te Steinkjer.

Det e ikke vanskelig å skjønn fortvilelsa over prioriteringan, når det på ene sida legges ned og sentraliseres og spares, og samtidig brukes så mange milliona på kulturhuset.

Min største bekymring e antallet barnefamilia som leve nært eller under fattigdomsgrensa. Det e altfor mange som ikke har råd te å ha ungan sin i kulturskolen, ta dæm med på kino, konsert eller teater. Dæm e redd for at herre bli enda dyrere, at enda flere utestenges fra å delta.

Når det e sagt, e det viktig for mæ å få frem at det e dela av kultursatsinga æ inderlig heie på, og det e opprustinga av samfunnshuset, som på nytt bli et folkets hus. Og så e det biblioteket. Det bli nok helt fantastisk. Og bibliotek e kultur for alle. Sånn kultur ska vær.
Æ håpe inderlig at det ikke bli store overskridelsa, at herre satsinga ikke føre te enda flere kutt i de offentlige tjenestan for dæm som treng det mest.

Men æ e stygt redd for at det vil skje. På vegne av mange her i kommunen, stemte æ i mot innstillinga om bygging av nytt kulturhus på Steinkjer torg.

Kommentarer til denne saken