Gå til sidens hovedinnhold

Kuppforsøket i USA: Når demokratiet får fascismen på døra

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bildene av ytre høyre-aktivister som gjør forsøk på statskupp i USA og angriper landets folkevalgte forsamling er skremmende, groteske, og rystende.

De er også historiske. Det er et tragisk nederlag for mer enn to hundre års tradisjon for fredelig overføring av makt i USA. Men det er dessverre også grunn til å frykte at synet av voldelige aktivister som inntar demokratiets katedral i Washington, D.C. er til stor inspirasjon og glede for høyreekstreme meningsfeller verden over.

Det er slik det ser ut når et demokrati angripes. På en av det amerikanske demokratiets viktigste dager, når valgresultatet godkjennes.

La det ikke være noen tvil, når store folkemengder med ekstremister er villige - og føler seg sterke nok - til å angripe demokratiet slik: Det er dette som skjer når fascister får muligheten til å behandles som «normale» politikere. Hver gang. Dette er bilder folk som Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon, og andre ytre høyre-tenkere i vår tid, sikler over. Dette blir resultatet, når en tillater seg å redusere demokrati til noe en kan gamble med, for å vinne makt.

Det ender i angrep på demokratiet, pøbelvelde og kuppforsøk. Hver eneste gang.

Derfor verken kan - eller bør - en bli overrasket over hendelsene i kveld. Dette er kulminasjonen av mange års angrep på demokratiet som institusjon. Det begynner i det små, med usannheter og forvrengninger. Det fortsetter med åpenbare løgner, som etterhvert blir så mange, og tar så mye plass, at både befolkningen og mediene mister noe av motstandsevnen. Det fortsetter med hysteriske fiendebilder, og fortellingen om den store Lederen som den eneste som kan redde oss.

Derfor går det ei rød tråd fra ethvert konspirasjonsteori-dyrkende «nyhets»nettsteds artikler de siste ti åra, helt til pøblene i paramilitære klær som nå - nærmest på instruks fra USAs president - har angrepet USAs folkevalgte forsamling.

Også et demokrati har grenser. Og grensen må gå ved respekten for grunnleggende demokratiske spilleregler. For det er slik det ser ut, når fascister får sitte i sola. De sprekker ikke i sola, de samler krefter til å storme demokratienes viktigste institusjoner.

Så nei, det viktigste er ikke å «lytte» og «forstå» ekstremister. Det viktigste er å ha evnen til å kjenne igjen fascister også før de tar på seg paramilitære klær og stormer den folkevalgte forsamlingen. Der har vi som samfunn, både i USA og i Norge, noe å gå på.

Måtte USA klare seg gjennom denne prøvelsen - og måtte vi alle lære så mye vi kan av disse bildene.

Demokratiet er aldri en selvfølge. Demokratiet må forsvares. Demokratiet kan angripes, også innenfra. Vi lever dessverre i ei tid der slike setninger igjen har blitt mer enn platte selvfølgeligheter.

Kommentarer til denne saken