Gå til sidens hovedinnhold

Kursen må endres

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres stortingsrepresentant Elin Agdestein er ute og refser bøndene fordi de ikke vil forhandle på statens mildt sagt magre tilbud i jordbruksforhandlingene. Det er alltid bedre å forhandle sier hun og hopper over det faktum at tilbudet var for svakt til å forhandle på.

Fra 2014 og fram til i dag har antallet jordbruksbedrifter gått ned med om lag 11 prosent. Eller 4 700 bedrifter. Mange flere vurderer å gi seg på grunn av investeringsbehov for løsdriftsfjøs som de ikke klarer å møte. Landbruket ønsket en investeringspakke på 450 mill kroner for små og mellomstore bruk. Svaret fra Høyre var nei.

Les også

Kjære bonde

Utviklingen går i retning av stadig større bruk. En av årsakene er de strukturendringene som denne regjeringen har innført. Landbruket ønsket å endre noen av disse strukturtiltakene for å sikre landbruk i hele landet. Svaret fra Høyre var nei.

Norge er nettoimportør av landbruksvarer. Om lag to tredjedeler av importen kommer fra EU. Importen fra EU er i dag nesten fire ganger så stor som den var i 2000. Import av matvarer har økt med nesten 400 prosent fra 16,6 milliarder kroner i 2000 til 82,6 milliarder kroner i 2020. Høyre har ikke gjort noe for å styrke importvernet og bedre vår nasjonale matproduksjon. Tvert imot, nå forhandler de med Storbritannia om en handelsavtale hvor risikoen er stor for enda mer import av landbruksvarer.

I en slik situasjon velger Elin Agdestein å skyte på bøndene. De burde ha vært høflige og servile nok til å sette seg ved forhandlingsbordet. Men utfordringene ligger hos Høyre selv.

Landbruksoppgjøret går nå til Stortinget. Der kan det forhandles mellom partiene. I stedet for å lene seg på et Frp som mener at landbruket allerede får for mye, så kan Høyre forhandle i Stortinget med Sp og Ap. Da kunne vi sammen få til et langt bedre resultat for norske bønder og norsk matproduksjon enn det statens tilbud innebar. Det vet Elin Agdestein godt, men hun og Høyre vil ikke. Det er ikke bøndenes forhandlingsvilje det er noe i veien med, det er Høyres landbrukspolitikk som ikke holder mål.

Kommentarer til denne saken