Gå til sidens hovedinnhold

La 2022 bli for ungdommen det 1997 var for oss: Årets største fest!

For en neve trønderhoppere.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det tok mange år før jeg forsto at det var noe helt spesielt med den sommeren, og at ikke alle sommere skulle bli slik.

Det var noe helt spesielt med å være 17 år i Trondheim i 1997. Det var visstnok den sommeren Trondheims befolkning startet å drikke kaffe ute og begynte å bruke byen på en annen måte. Det var den sommeren Trondheim gikk fra å være en litt stor bygd, til å bli en liten by. La trondheimshistorens største gulrot bli sommeren 2022: 25 år etter kanonsommeren '97!

12. mars stengte Norge ned, og siden den gang har vi så og si vært i unntakstilstand. Akkurat nå er Trondheim i søkelyset igjen, byen stenger ned og pessimismen er til å ta og føle på. Folk har vært tålmodige i lang tid; brukt munnbind, holdt avstand og nærmest gjort det som er naturstridig for de fleste av oss; isolert seg. Når endelig våren og temperaturen kom, så måtte såklart smitten sprette i været. Og det er akkurat nå de folkevalgte kunne brukt det beste verktøyet: Gulroten. (Pisken har vi levd under over et år nå).

I 2025 har Trondheim som ambisjon å gjenta suksessen fra 1997. Nei, ikke den sommeren og folkelivet i byen som alle snakket om, men ski-VM. Jeg skal ikke forhåndsdømme noe som helst arrangement, men heller trekke ut noen fakta. La oss isolere hoppbakken: Estimert kostnad for oppgradering av hoppbakken i Granåsen er på 650 millioner, eller omlag 9,3 millioner på hver av de om lag 70 aktive hopperne i regionen.

Om vi tar ut kostnaden for ti hoppere (93 millioner), sitter vi igjen med budsjettet på om lag tre Olavsfestdager, eller fem Pstereo-festivaler(fritt tatt etter tilgjengelige tall i Brønnøysundregistrene).

Så, hva har dette med gulrot å gjøre? Og jo da, jeg skjønner at kontrakter er skrevet under og at det er forpliktelser på Granåsen. Men politikerne burde nå tatt frem den gulroten de har tilgjengelig, og lagt til side pisken:

Om alle er med og trekker lasset i innspurten, så lover vi dere en heidundrende feiring når vi kommer ut på andre siden! Da skal det syde i liv i gatene, det skal vi nok en gang drikke kaffe nærmest oppe i fangene på hverandre, og besteforeldre skal få passe barnebarna og gi de ubegrenset med klemmer på senga, mens mor og far klemmer det siste ut av natta.

For kostnaden av om lag ti trønderhoppere kan vi gi befolkningen den gulroten de trenger for at vi skal komme oss i land. Og det er tross alt ikke så spennende å se på hopp! Da unner jeg heller russekullene '20 og '21, studentene som ikke kjenner medstudentene som noe annet enn et Zoom-navn, og 17-åringene som ufrivillig må holde drømmedama/typen på avstand fordi de ikke er i samme kohort, å oppleve tidenes sommer i 2022.

La 2022 bli for ungdommen det 1997 var for oss med gråspettet skjegg og nostalgiske minner til den gang Dumdum Boys spilte gratiskonsert for halve byens befolkning på Torvet.

Dét vil sette Trondheim på det berømte kartet det, og ikke minst tenk på tilreisende til byen når de får høre om årets største fest!

Kommentarer til denne saken