Gå til sidens hovedinnhold

La det være greit å takke nei!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange opplever at det er vanskelig å takke nei til alkohol i sosiale settinger. Ikke gjør det enda vanskeligere.

Jeg jobber som veileder og samtalepartner for pårørende til mennesker med rusmiddelmisbruk og psykisk sykdom, og en stor andel av de jeg møter gjennom jobben min, er mennesker som er nært noen som har eller har hatt problemer med «kong alkohol». Flere av de jeg møter har også egne erfaringer med avhengighet, enten til alkohol eller andre rusmidler. Dette er svært ofte ressurssterke mennesker, som har møtt motgang og tydd til rusmidler som en slags mestringsstrategi, eller som rett og slett har gjort noen dårlige valg på ett tidspunkt i livet. Det er mennesker som fungerer i hverdagen, som har vanlige jobber, som kanskje er fremtredende mennesker i sine nærmiljø.

Kort fortalt - det er mennesker en ikke umiddelbart ser at har (hatt) problemer. Og det at det ikke vises, gjør at mange som kanskje har et problem med å begrense alkoholinntaket, blir møtt på en svært ugunstig måte når de forsøker å trekke grenser for eget alkoholkonsum.

La meg få dele en erfaring fra eget sosialt liv, som mange av de jeg møter gjennom jobben min kan kjenne seg igjen i:

Det er julebord, man er sammen med gode venner og kolleger, og det blir servert alkohol. Man velger av en eller annen grunn å takke nei til tilbudet om vin eller øl til maten. For meg er denne grunnen den samme som den alltid har vært - jeg drikker ikke alkohol, og har aldri gjort det. Selv om de jeg satt sammen med denne kvelden er godt kjent med mitt valg om å avstå fra alkohol, ble dette samtaleemnet en god stund etterpå. Hvorfor hadde jeg valgt å ikke drikke alkohol? Har jeg virkelig aldri drukket noe som helst? Har jeg vurdert å smake, bare for å ha prøvd? Er jeg sikker på at jeg ikke vil ha en liten smak av sidemannens vin?

For min del går det fint. Jeg har aldri vært i «alkoholens makt», og kjenner ikke noe ubehag ved slike spørsmål, annet enn at det går an å bli veldig, veldig lei av å rettferdiggjøre valget om å ikke drikke på nytt hver gang en er i en setting hvor det kommer alkohol på bordet. Men hva om jeg hadde hatt en historie som alkoholavhengig? Hadde man fortsatt tenkt at det var innafor å stille disse spørsmålene?

De jeg jobber med, forteller ofte om slike hendelser. Der de selv eller noen de kjenner som har et tidligere eller pågående alkoholproblem, har blitt utsatt for gjentatte spørsmål om hvorfor en velger å avstå fra å drikke alkohol. Og hvor en som tidligere alkoholavhengig eller pårørende til noen som er eller har vært avhengig av alkohol, blir sittende med en vond klump i magen. Ikke ønsker en å fortelle om avhengigheten, men en ønsker også fred fra de gjentatte og pågående spørsmålene som kommer fra omgivelsene.

Derfor har jeg tre gode tips til deg som føler for å kommentere når noen takker nei til alkohol:

  • For det første – ikke spør og grav så voldsomt. Kan hende ligger det et alkoholproblem i bunnen. Kanskje er vedkommende gravid. Kanskje er det et livsstilsvalg. Men om vedkommende ikke på eget initiativ oppgir grunnen, er det en sjanse for at vedkommende ikke har lyst til å dele denne med omgivelsene uten videre. Det er fint om du respekterer dette. Det er faktisk helt lov å ikke ha lyst på alkohol.
  • For det andre – ikke mas. Har vedkommende sagt nei, så anta at vedkommende mente nei. Hadde vedkommende tenkt at det var en god idé å drikke, ville vedkommende helt sikkert klart å takke ja til tilbudet om alkohol selv.
  • For det tredje – ikke tro at du vet alt om alle. De aller, aller færreste som har et alkoholproblem, har dette tatovert i panna. Det kan være venninna di som tilsynelatende har alt på stell. Det kan være han joviale fyren på jobb. Det kan være lederen i idrettslaget. Om du synes det er vanskelig å forholde seg til at noen har et alkoholproblem, andre ikke, og at det kan være vanskelig å se hvem som har hva, så tenk heller at alle har et problem, enn at ingen har det.

Da slipper du i alle fall å påføre noen en ekstra belastning med å utsette dem for ubehagelig drikkepress.

Kommentarer til denne saken