Gå til sidens hovedinnhold

La klokkene klinge! Eller kanskje ikke?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg bor og jobber midt i Trondheim sentrum, og er vant med all slags lyd rundt meg.

Fest, folk, musikk og trafikk. Og jeg kan med hånda på hjertet si at jeg elsker det varierte, uforutsigbare lydbildet byen har å by på.

En del av det soniske bybildet er også kirkeklokker. Fra vakre Nidarosdomen, Vår Frue kirke, Ila kirke og den nye Katolske kirken og flere.

Og jeg blir gal!

Hvorfor i Herrens navn kan kirkene tute løs med all denne lyden på faste tidspunkt, (hvert kvarter fra 08 til 21, det blir mer enn 50 ganger daglig) uten at det har noen reell, samfunnsnyttig funksjon?

De som er på gudstjeneste vet vel at de er der? Hvorfor skal så denne ulyden kringkastes på utsiden av seremonien? Konsertlokaler og utesteder har jo heller ikke lydanlegget sitt på utsiden av lokalene sine? Og om du tror det står en topptrent klokker og ringer, tenk igjen: det er ferdig spilt inn og forhåndsprogrammerte bjeller vi hører.

Funksjonen, i følge kirken selv, er blant annet å opprettholde en tusenårig tradisjon med å ringe inn og ut og bak og fram på deres egne ritualer. Dersom de fantasifulle ritualene deres skal avholdes innendørs kan vel høyttalerne deres være innendørs også?

De siste årene har stadig flere klaget på denne unødige, repetitive larmen, ikke bare her i Trondheim, men over hele landet. Men det plager ikke kirken, tvert i mot kan kirkens talspersoner selv bekrefte på høyst anekdotisk grunnlag, at klokkeklangen er noe «mange» setter pris på. Dette vet de. For den som tier samtykker.

Kirken skriver selv at klokkeklangen har følgende formål:

  • å forkynne Guds ære
  • å samle Guds folk til gudstjeneste
  • å kalle inn Guds barn til bønn og forbønn
  • å minne om det evige livs mål hos Gud i himmelen

For oss som ikke er troende er det ingen hemmelighet at dette høres meget eksentrisk ut. Muligens velment, men ganske «far out» for å si det slik. Jeg har likevel ikke noe problem med at de gjør som de vil i egne rom, det er deres rett. Problemet oppstår når de tenker det er deres rett å inkludere meg og mine evolusjonært utviklede ører i deres okkulte ritualer.

Til dere i kirkene, her er min bønn:

La meg få lov til å ikke delta i deres seremonier hver dag.

La meg få fred på søndager.

La deres klokker ringe innendørs, som

alle andres ringeklokker.

Amen.


Dette innlegget sto opprinnelig på tekstforfatterens Facebook-profil. -red.

Kommentarer til denne saken