«Hva skal vi ha til middag i dag, da?»

«Vårruller!» svarer det ene barnet mitt ivrig. «Neeei, vårruller tar for lang tid å lage», svarer jeg. «Hva med laks?» spør det andre. «Tja» - Jeg later som om jeg tenker på det. «Det er jo ikke så lenge siden vi hadde laks til middag. Hva med pizza? Det liker dere jo kjempegodt!» «Jaaaa!», svarer barna i kor – fornøyde med valget de tok, uten å tenke så veldig nøye over hvem som egentlig bestemte hva vi skulle ha til middag. Jeg hadde veldig lyst på pizza.

For omtrent et halvt år siden gjorde Steinkjer kommune det samme som meg. Steinkjers nye kulturhus sto uten navn, og kommunen ba om forslag fra innbyggerne. Deltakelse og medbestemmelse er nemlig veldig viktig i et demokrati, og slik skal det være. Jeg klikket meg ivrig inn på kulturhusetisteinkjer.no mens hodet jobbet iherdig med å komme på gode navneforslag.

Jeg måtte bare passe på å følge kriteriene for kulturhusets nye navn - en liste med fornuftige kriterier for alle som ønsket å komme med seriøse forslag, som for eksempel «Navnet bør være lett å forstå, enkelt å uttale og ha god lesbarhet». Jeg godtok dem alle uten å blunke, ett etter ett, helt til jeg leste det siste kriteriet: «Om du liker prosjektnavnet Jakob, kan du gjerne foreslå det».

Steinkjer kommune, jegtakker for tipset. Neste gang jeg spør barna mine om middagsforslag når jeg egentlig allerede har bestemt meg for pizza, skal jeg lage en liste med kriterier til dem:

  • Det bør være en middag som det ikke tar lang tid å lage
  • Det bør være en middag som det er lenge siden vi har hatt
  • Om du liker pizza, kan du gjerne foreslå det.