Gå til sidens hovedinnhold

La trærne stå!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser i avisene at Steinkjer kommune ved Steinkjerbygg har overtatt Regimentssjefsboligen, Regimenten, etter at Stiftelsen Regimenten har eid og disponert siden 2004. Og at det er sannsynlig at eiendommen blir lagt ut for salg. Tilbakeføring til kommunalt eie er en naturlig følge av at Stiftelsen ønsker å opphøre. Nedgang i medlemstallet, og dermed den lokale interessen for å beholde huset er redusert. Bruksbehovet både for selskaps- og møtebruk blitt endret. Men er det tilrådelig å selge før Kunstforeninga har fått nytt tilhold, for eksempel i det nye Kulturhuset? Det er bare å håpe en ny eier vil respektere fasadene, slik at bygninga fortsatt vil være et landemerke i byen.

Videre sier avisa at trærne som skjuler innsynet mot Regimenten fra byen, skal fjernes. Jeg har levd med Regimenten i mange år. Det har jo stått der i heile mi levetid. I tillegg hadde jeg ansvar for det som avdelingsleder kultur, da det var i kommunalt eie etter makeskiftet. Og da Stiftelsen ble en realitet i 2004, var jeg leder i tolv år. Heile tida var det snakk om lerketrærne. Mange ville fjerne dem. Mitt syn var klart, så lenge jeg var ansvarlig, skulle trærne stå. Vi reduserte det sørligste ved å fjerne ei kraftig grein som pekte mot sør. Dermed fikk det en finere og strammere form.

Lerkene ble sannsynligvis planta allerede da bygget var nytt, de har altså stått der i mer enn hundre år. Lerketrær er spesielle. De er vårt eneste bartre som feller nålene årlig. Hver vår spretter det lysegrønne, mjuke nåler og røde blomsterkongler, og hver høst felles de, mens konglefrøene modnes. De har en mer individuell vokster enn grana, hvert tre har sin egen form. Se på dem som naturlige individer, ikke som skjulere av det som ligger bak, forflytt heller ståsted for å se det du vil.

Mitt råd til Steinkjerbygg er derfor: La trærne stå! Å felle trær er noe ugjenkallelig. Treet har vokst i over hundre år, å felle det, tar kanskje en halvtime. Det gir tidsperspektiv. Og ikke minst: Kanskje en eventuell kjøper sjøl vil vurdere om trærne hører til og skal få stå, eller bør felles!

Kommentarer til denne saken