Gå til sidens hovedinnhold

Lavterskeltilbud for rusmisbrukere blir nedprioritert gang på gang

Artikkelen er over 1 år gammel

På tide med nye prioriteringer!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2016 måtte Kong Karl Johans Arbeidsstiftelse lukke dørene. I 2019 måtte Furulund gjøre det samme. Lavterskeltilbud for rusmisbrukere blir altså nedprioritert gang på gang. Høyre vil prioritere de svakeste og hjelpe rusmisbrukere i Trondheim!

I Trondheim kommune har vi ingen gode lavterskeltilbud for de svakeste i samfunnet. Lavterskeltilbud for rusmisbrukere er ikke nødvendigvis en behandling, men ved hjelp av boplass og mat, holder man seg rusfri. Furulund på Lade måtte stenge i 2019. Det var noen av de beste tilbudene i byen. For å kunne få en boplass med kjøkken og bad, var kravet å være rusfri. I 2019 anslo rådmannen en innsparing på syv millioner kroner ved å avvikle Furulund. Det var 32 plasser fram til 2016. I 2019 kun 12.

Valøya var også kjent, men ikke på den positive måten. Her samlet de alle rusmisbrukere i en blokk, mens det gjerne bodde familier rundt. Det var utallige naboklager og varsler, og flere måtte forlate leiligheten og vende tilbake til gaten. Det var ikke et godt tilbud, og jeg er veldig glad for at de stoppet det. Men! Nå har Trondheim kommune bygd nytt på Lade, hvor det er en stor reel sjanse for at det utvikler seg til å bli Valøya 2.0. Dette er ikke greit. Lavterskeltilbud bør fortsatt ha et fokus på å holde seg rusfri, og ved å la de bo samlet, hvor de kan fortsette som før, er ikke det et godt tilbud.

Det vi har i Trondheim, som også må nevnes, er selvfølgelig St. Olavs klinikk for rus- og avhengighetsmedisin. Dette er i utgangspunktet et veldig flott tilbud, som fungerer bra, men her har de ikke nok kapasitet til å drive slik det er planlagt at det skal drives. Dermed sitter vi ikke igjen med noe godt tilbud for de aller svakeste i samfunnet. Dette må selvfølgelig gjøres noe med.

Trøndelag Unge Høyre ønsker at det skal skaffes midler som øremerkes for å sette et slikt prosjekt i live og få tilbudet slik det en gang var. Vi må hjelpe alle og være en stemme til de som ikke har den høyeste stemmen å rope med!

Kommentarer til denne saken