Gå til sidens hovedinnhold

Les Almlids klimautfordring til de trønderske toppolitikerne

– Hva vil dere gjøre for at vår region og hele Norge skal lykkes med å kutte utslipp og samtidig skape jobber det neste tiåret? Det var utfordringen fra NHO-leder Ole Erik Almlid til politikerne i debatten under Næringskonferansen i Vera i dag, 12. august. Her er hovedpunktene fra hans innledning til debatten.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det fins vel knapt noe bedre sted å snakke om mulighetene for det grønne skiftet enn akkurat her, i Vera og Verdal og Trøndelag. Midt i et tyngdepunkt for industri, for kunnskap, for innovasjon og nyskaping, for eksport.

I hundrevis av år har vi brukt ressursene. Fra fjellet. Skogen. Jorda. Havet. Med klokskap og kompetanse har vi skapt næring og verdier av det. Det håper i hvert fall jeg at vi skal fortsette med.

I framtida vil vi som er her idag bli målt på hvordan vi løser to utfordringer:

  • Vi skal kutte klimagassutslippene.
  • Og vi skal sørge for at flest mulig har en jobb å gå til.

Det er like enkelt som det er vanskelig. Men klarer vi det, sikrer vi et godt samfunn for generasjoner framover.

Det kommer særlig dere politikere til å bli målt på. Derfor vil jeg spørre dere i dag: Hva vil dere: du, du og du - gjøre nå for at vår region og hele Norge skal lykkes med å skape nok jobber og kutte nok utslipp - samtidig?

Jeg representerer bedriftene. Som jeg vil påstå har selve nøkkelen til begge utfordringene dere blir målt på. Vi klarer ikke skape jobbene eller det grønne skiftet uten bedriftene.

Det er bare å se seg rundt.

I dag produserer Biokraft på Skogn biogass fra slakteavfall, matavfall og fiskeslo.

Samme sted lager Norske Skog verdens mest miljøvennlige avispapir.

Leverandørindustrien her i Verdal utvikler fremtidens løsninger for olje og gass og ruster seg for grønne elektriske verdikjeder innenfor havvind.

Utenfor Frøya samarbeider Salmar og NTNU med å utvikle fremtidens havbruk til havs. Som skal mette enda flere med sunn og bærekraftig norsk sjømat.

Dette er levende bevis på at det grønne skiftet er en mulighet – en vinn – som ligger i distriktene! Det er levende bevis på at det grønne skiftet ikke bare er mulig – men også lønnsomt. Men! Det skjer ikke av seg selv. Vi må gjøre det mulig for bedriftene. Og da trenger de politikk.

Så hva trenger de, bedriftene? Jo, jeg skal hjelpe dere litt på vei. De trenger blant annet:

  • Kapital fra private eiere. Og da trenger de et skatteregime som fremmer og ikke hemmer investeringer i nye løsninger og jobber - og ikke straffer norske private eiere gjennom skatt på arbeidende kapital.
  • Rett og god kompetanse. Sammen med LO har NHO tatt til orde for en nasjonal kartlegging og plan for kompetanseutvikling for grønne arbeidsplasser.
  • Adgang til markedene ute. I Trøndelag vet dere verdien av EØS-avtalen! Den er avgjørende når bedriftene våre skal konkurrere i vårt viktigste marked ute. Mange lokalsamfunn er helt avhengige av EØS. Vi trenger en garanti fra dere for at EØS-avtalen står urørt - også i neste stortingsperiode.

Jeg håper valgkampen vi er på vei inn i vil handle om det viktigste: Jobbskaping og det grønne skiftet.

Det er altså min utfordring til dere idag. Hvis dere kommer i posisjon etter valget: Hva har dere tenkt å gjøre for å få det til? For at vi sammen skal skape jobbene, løse klimautfordringen og sikre velferd og trygghet det neste tiåret, og resten av hundreåret?

Kjør debatt!

Kommentarer til denne saken