Gå til sidens hovedinnhold

Litt sunt norsk bondevett har aldri skadet noen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan trygt si at det stormer rundt norsk landbruk disse dager. Det er i hovedsak grunnet bondeopprøret som kommer som en konsekvens av at lønna til norske bønder er altfor dårlig i forhold til innsatsen som legges ned, noe vi som politikere og folkevalgte må ta innover oss!

Men så kom denne saken med tilstanden i norske grisefjøs. Først og fremst er det viktig for meg å understreke at i Norge som er verdens beste land å bo i, skal vi også etterstrebe å ha verdens beste dyrevelferd. Bildene vi fikk se fra fjøsene var groteske, og det skal selvsagt ikke være sånn. Derfor er det nå bra at Mattilsynet og Nortura skal se nærmere på tilsyn og rette fokus med å bedre dyrevelferden.

Det jeg derimot reagerer på er fremgangsmåten til organisasjonen Nettverk for dyrs frihet. De sier at de er på såkalte «inspeksjoner» hvor de avdekker forferdelig dyrevelferd. Disse «inspeksjonene» derimot går ut på at de bryter seg inn i privateide fjøs på natterstid, utstyrt med kamera og lommelykter, og skal dokumentere det verste de finner i disse privateide fjøsene. I ettertid anmelder de grisebøndene til politiet for brudd på dyrevelferdsloven. Men da spør jeg, når i all verden ble det greit å bryte seg inn på norske gårder på denne måten? Hvem har gitt de retten til å gjøre regelrette innbrudd i privateide fjøs?

Pressetalsperson for nettverket, Tor Malnes Grobstokk, sier at han har vært med på 85 inspeksjoner, og har oppdaget feil og svikt på alle disse. For alt vi vet har disse inspeksjonene gått ut på å finne sykebingene, altså der de syke dyra har tilhold, og i verste fall kan de skremme dyra der de kommer uanmeldt og skal dokumentere.

Nei nå er det jaggu meg nok. Hvor er folkeskikken til disse menneskene? Hvor er respekten for bøndene som yter sitt beste for dyra sine? Er målet deres at alle norske dyr skal være helt frie? Grisen, kua, hesten, sauen, geita, høna, hunden, katta, er alle dyr som har vært å finne på norske gårdsbruk i flere hundre år. Dette har også ført til at dette har blitt tamme dyr, og slik har det vært lenge før både jeg og du ble født. Da går det ikke an å bare slippe de ut i det fri? Hvordan skal den mest brukte grisesarten i Norge (som så og si nesten ikke har pels) klare seg ute i vinterkulda? For ikke å snakke om sommeren, grisen blir jo like fort solbrent som oss mennesker, det er ikke bare for den å smøre seg med solkrem som det er for oss? Hva?

Vi alle er enige om at vi skal ha verdens beste dyrevelferd, og at vi må rette fokus på hvordan vi skal oppnå dette, men å drive med slike «inspeksjoner» som dette nettverket bedriver, gjør meg eitrende forbanna.

Vi må heller framsnakke innsatsen som gjøres på norske gårder. Noe av det vakreste jeg vet er når kyrne eller «krøttera» som vi sier i Trøndelag blir sluppet ut på beitet for sommeren. Kyrne hopper av glede når de kjenner gresset under klovene. Det er slike scener vi må framsnakke. En praksis som har vært i bruk over mange generasjoner.

Vi må ha et godt og variert kosthold, dette innebærer frukt og grønt, men også kjøtt og fisk. I Norge er vi så heldige at vi har god tilgang på dette, men vi lever også i et land med et strengt klima, noe som gjør at vi må utnytte de ressursene vi har. Jeg bryr meg heller ikke om du er veganer, vegeterianer, eller om du spiser kjøtt. I Norge har vi plass til alle sammen, og det skal være opp til deg selv å bestemme hva du vil spise. Vi er alle ulike, og takk Gud for det. Hvis ikke hadde det vært et kjedelig og lite mangfoldig samfunn.

Men det virker som at målet til Nettverk for dyrs frihet er å frigjøre alle dyr i Norge, noe som vil si at norsk matproduksjon legges brakk, og flere tusen norske arbeidsplasser går tapt. Dette er skremmende, og gjør meg virkelig opprørt. Slik vegansk fanatisme er en fare for norsk landbruk og norsk kulturlandskap.

Jeg sier heia og hurra til sunn norsk bondekost med bugnende grønnsaker, friskt og antibiotikafritt kjøtt, og fersk fisk.

Litt sunt norsk bondevett har aldri skadet noen.

Kommentarer til denne saken