(Nidaros)

Jeg prøver igjen, og jeg henvender meg igjen til Trondheims ordfører Rita Ottervik. Nå har du sjansen – hedre Liv Ullmann med en byste eller statue mens du enda er byens ordfører! Horten har hedret Rolv Wesenlund og Grethe Kausland, Jahn Teigen er blitt hedret i Tønsberg. Ja, mange er hedret med statue, også Wenche Foss og Leiv Juster. Her i byen har vi Hjallis, Arve Tellefsen og ikke minst Nils Arne Eggen, og den siste kom veldig raskt på plass når det ble snakk om statue. Det er positivt!

Jeg leste nettopp boka om Kolbjørn Høiseth, operasangeren fra Viggja, som ble hyllet med en minneforestilling i fjor. Allerede da Høiseth sang på Metropolitan i New York, samtidig med at Liv Ullmann var der borte i en eller annen teateroppsetning, så ble disse to invitert til den svenske ambassaden, hvor de ble gjort stas på. Hvordan går det an? Hvorfor ikke den norske?

I 2022 fikk hun Æres-Oscar for sin livslange innsats for filmkunsten. En internasjonal anerkjennelse. Jo da, hun er norsk og vi soler oss i glansen. I Trondheim har vi oppkalt en kinosal i hennes navn, Liv Ullmann-salen og æret henne med en utstilling – som få vet om, og helst haster forbi på veg til kinosalene.

Liv Ullmann har fått mange priser og utmerkelser, men her i hennes hjemby fortjener hun mer!

Filmregissør Erik Poppe uttalte: «Det er spesielt positivt at det er en kvinne som får Æres-Oscar. Det er en utmerkelse til en kunstner som i sitt hjemland ikke har fått den anerkjennelsen og forståelsen hun fortjener». Og likevel er det ingen som kommer på banen her i byen!

Allerede i 1972 annonserte Time Magazine Liv Ullmann som Hollywoods «New Nordic Star». En stjerne av Hollywood, en av de største gjennom tidene.

Jeg må framsnakke journalist Karoline Kildebo som hadde et eksklusivt intervju med Liv Ullmann i Magasinet ELLE i des/jan-utgaven 2022/23. Et meget åpenhjertig intervju. Det var velskrevet og interessant, og ga meg enda mer kunnskap om Liv Ullmann.

I tillegg til det å være skuespiller, manusforfatter og anerkjent regissør så har hun viet livet sitt til veldedig arbeid, både som Unicef- ambassadør, vært visepresident i Womens Rescue Comittee, grunnlagt Womens Commission for Refugees. Engasjement og arbeid som har tatt henne over hele verden. I samtaler med Nelson Mandela har hun også vært, og hun har gått frihetsmarsj med Joan Baez, Elie Wiesel, Baynard Rustin for å hente fram noe fra Kildebos artikkel.

Det finnes bare en Liv Ullmann. La Ullmann få oppleve at Trondheim, hennes kjære hjemby, hedrer henne med en byste eller statue! Kanskje utenfor vår storstue Palmehaven, hvor det kommer folk fra inn- og utland? Eller utenfor Nye Hjorten Teater? Kanskje Odd Reitan eller byens neste ordfører tar utfordringen? Hva venter dere på?