Gå til sidens hovedinnhold

Lokalmat

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det strøymer på gladmeldingar om at den nye lokalmatbutikken på Røra sel over all forventning. Det meldes at Reko-ringane går så det suser. Det synes som koronakrisa gir mange overraskande utslag.

Mellom anna har interessen for det lokale auka! Mannen bak Det nordiske matmanifestet, og dermed også det trønderske matmanifestet – professor Einar Risvik – drar Norden rundt med foredrag og hevder at ved å gå bort frå kravet om billeg mat og gå over til krav om helseriktig mat så kan ein redusere helseutgiftene i samfunnet med 50%. Han hevder også at «nytten» av kravet om billig mat stort sett er nytte for eigarane av landbruksindustrien.

Det at Nord-Trøndelag fylkeskommune og alle kommunane i Nord-Trøndelag bind seg opp i store innkjøpsavtalar for å oppnå ein fordel: Billeg mat - betyr som regel at du eksporterer arbeidsplassar – og forverrer helsesituasjoen i fylket. Einar Risvik hevder at det offentlege kunne tent økonomisk på å betale tre gonger så mye for maten om ein hadde sikra seg at all produksjon og foredling skjer i eige fylke.

Lokal produksjon, foredling, sysselsetting etc hadde betydd så mye for den lokale vardiskapinga at det tilsvarer om lag ei tredobling av matvareprisen. I Skottland, Irland, Hellas og Spania samt i andre verdsdelar veks det no fram lokale valutaer som skal sikre at verdiskapinga skjer lokalt.

Det er noko å tenke på når politikarane skal sette opp retningslinene for sine innkjøp.

Kommentarer til denne saken