Må du ha firehjulstrekker og kjetting for å komme deg frem?

Strøing av veiene ble nedstemt av flertallet. Det er her slaget står for helsen til de mest sårbare brukerne av veiene, skriver Frps Johan Nordbøe.

Strøing av veiene ble nedstemt av flertallet. Det er her slaget står for helsen til de mest sårbare brukerne av veiene, skriver Frps Johan Nordbøe. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sist vinter opplevde Trondheims befolkning helsetruende tilstander på veinettet i byen, spesielt i boliggatene. Foreldre synes det var direkte farlig å sende barna sine på skolen til fots, og eldre turte ikke gå på butikken i frykt for å bli kvestet på blankisen.

Ja, faktisk var det ofte slik at du måtte ha firehjulstrekker og kjetting for å komme deg frem mellom leiligheter og hus i gatene våre. Hvordan var det da for rullestolbrukerne? Fortauene var dårlig ryddet for snø og is, og flere steder brukes også fra før smale fortau som snødeponier.

Kommunedirektøren foreslår nå kutt i brøytebudsjettet, og vil heve terskelen for når brøytemannskapene skal ut på veiene. Brøyting er en av kommunens kjerneoppgaver, i motsetning til det å betale folk for å sette piggdekk på sykkelen sin. Dette ble nemlig vedtatt denne uken, riktignok med midler fra Miljøpakken.

Nå er det slik at vi i FrP også stemte for dette, da det er bedre å betale for at noen ivrige vintersykler får gratis piggdekk enn å betale folk i Miljøpakken for å reise rundt å snakke med folk om deres reisevaner, men kunne vi valgt hadde vi funnet bedre formål enn dette.

At metrobussen som kom på veiene har tatt et stort innhugg i vintervedlikeholdsbudsjettet, er svært synlig. Men hva hjelper det at metrobussen kan kjøre på traséer som er kostet rein med tannbørste, så lenge folk ikke kommer seg til bussen? Det er selvsagt lett for meg i FrP å si «hva var det vi sa?», når vi ser de nye bussene stå på tvers og ikke kommer seg frem, men når situasjonen er som den er, så må vi ta ansvar og sørge for at gatene våre er trygge og fremkommelige.

I bystyret på torsdag fremmer vi sammen med Høyre og Rødt forslag om å holde samme standard på veiene i gatene der folk bor, som der metrobussen kjører. Med dette mener vi ikke at alle boliggater skal ha bare veier, men at strø- og ryddejobben er gjort før folk skal ut om morgenen, og ellers gjennom dagen. Etter å ha sett hvordan isbelagte og ufremkommelige veier rammet folk i vinter, sier vi i FrP klart i fra om at et slikt kutt er galskap, og det aksepterer vi ikke! Folk skal kunne komme seg trygt fra huset sitt til jobb, skole, barnehage og butikk.

Jeg håper også flertallet slutter seg til våre reaksjoner fra sist vinter, og erkjenner at slik kan vi ikke ha det.

Forslaget om å heve terskelen for brøyting fra 5 til 10 centimeter ble i alle fall stoppet i miljø- og næringskomitéen. Men ingen vet hvor haren hopper selv om noen blir presset i komiteen.

Og strøing av veiene ble nedstemt av flertallet. Det er her slaget står for helsen til de mest sårbare brukerne av veiene. Nidaros fulgte prisverdig opp innbyggernes kraftige protester, og jeg ber om å slippe at det samme blir nødvendig denne sesongen.

Alle i byen vår er avhengig av at hele veinettet fungerer, og vi nekter å gi oss før gatene våre er trygge for alle brukere, ikke bare for en overpriset bussløsning som ikke egner seg for trønderske veier.

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken