Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Adressa kåret for en tid tilbake de 25 største trønderske idrettsheltene. Kriteriene besto av sportslige prestasjoner, evne og vilje til å påvirke idrettens utvikling, samt popularitet og evnen til å begeistre.
Etter som Adressas liste ble utfylt, spekulerte vi som bor i hjembygda til vårt idol hvor Magnar ville havne. Svaret foreligger for lengst: Magnar kom ikke på lista overhode. Han ble veid og funnet for lett av Adressa.
Idrettsinteresserte i Meråker ble skuffet, vi tror også en slik skivebom ble registrert i hele Trøndelag. Ikke minst tror vi avisas egen sportsredaktør Victor Johansen (VIC) ville ha gitt lyd fra seg. Vi vil anbefale redaksjonen å gå tilbake i eget arkiv, og ved selvsyn få fastslått hva denne bautaen i norsk sportsjournalistikk mente om Magnars kvalifikasjoner.
Magnar var en allsidig og eminent idrettsutøver, terrieren fra Meråker. Han gikk alltid med stoppeklokka i lomma, og han så konkurranse i det meste. Han deltok selv aktivt i fotball, friidrett, ski og skøyter. Magnar fikk med seg 10 NM i friidrett over de lengste distansene, inklusive landeveisløp, maraton, 10.000 m og skogsløp. Merkelig nok vant han bare det ene Norgesmesterskapet på ski på Røros i 1961. Overrekkelsen fant sted i Palmehaven, der norgesmester Magnar under middagen holdt den tradisjonelle tale for kongen, med bravur.
Høydepunkter i karrieren? Det er utrolig mange, men seieren i Marcialonga i 1974 i Italia og hans fantastiske kamp på 10.000 meter i landskampen mot Sverige der han slo knock out på de svenske storløperne, rager høyt. For sine mange bragder mottok han i 1962 EGERBERGS ÆRESPRIS, norsk idretts gjeveste trofe.
Magnar var ikke bare helårs idrettsmann, han var så mye mer. Vi skal her bare nevne hans betydelige jobb som leder og trener etter hans aktive karriere var over. Han hadde ansvaret for Canadas toppløpere i 1969 og trente det Østerrikske landslaget 1976 – 78. Han var norsk rikstrener i perioden 1978 – 84.
Fair Play var Magnars kompromissløse krav i alle sammenhenger, og ikke uventet var Magnar idrettslederen som meldte om finsk bloddoping under OL i Sarajevo i 1984.
Magnar Lundemo er en av Norges største idrettsprofiler og burde selvsagt vært blant Trøndelags 25. Men han kom aldri på Adressas liste. Men for oss i Meråker og alle som elsker idrett, har Magnar en trygg og sikker plass i våre hjerter.