Gå til sidens hovedinnhold

Maria, du trenger ingen egen paragraf!

I kveld, Maria, gjør jeg det jeg lovet meg selv. Jeg husker deg. Jeg stemmer for deg. Jeg stemmer med hjertet. Og jeg stemmer for at byen vår skal ha plass til deg. For du trenger ingen egen paragraf. 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ett eller annet sted i byen vår bor det ei dame som heter Maria. Hvor hun bor vet jeg ikke. Om hun har barn vet jeg ikke. Hvilken bagasje hun bærer, vet jeg ikke.

Klokka er 08.58 9. september 2019. Det er valgdag. Og akkurat i det vi nærmer oss målstreken, valglokalene åpner, går vi tom for kaffe. Etter tusenvis av utdelte kaffekopper i Prinsenkrysset disse månedene var altså kanna vår nå helt tom. Den siste måtte derfor blir fra Narvesen.

Den var til Maria. Det smilet glemmer jeg aldri. Den dansen glemmer jeg aldri. Det lille kysset på hånda glemmer jeg aldri. Tenk å bli så takknemlig. Av en kaffekopp. Av å bli verdsatt.

Jeg lovte meg selv, av hvis ikke jeg hver eneste dag i oppdraget mitt som folkevalgt for denne byen husker på hun som tilbragte resten av dagen på en liten krakk utenfor butikken, så kan ikke jeg være stolt av meg selv.

Hvis ikke jeg husker hun som sjeldent blir sett og som aldri blir hørt, så kan ikke jeg være stolt av meg selv.

Hvis ikke jeg husker hun som trenger fellesskapet aller mest, så kan ikke jeg være stolt av meg selv.

Så i kveld, Maria, gjør jeg det jeg lovet meg selv. Jeg husker deg. Jeg stemmer for deg. Jeg stemmer med hjertet. Og jeg stemmer for at byen vår skal ha plass til deg. For du trenger ingen egen paragraf.

En egen tiggeparagraf der målet er å forby eller å gjøre det vanskeligst mulig å være fattig, er det siste vi trenger. Byen vår skal ha plass til alle, være for alle, og det skal være lov både å be om hjelp og å gi hjelp.

Hvis vi som samfunn har skapt et samfunn der folk blir nødt til å sitte på bakken og be om noen små kroner for å overleve, da kan vi ikke forby det, da må vi behandle det som et sosialt og politisk problem.

Derfor sier jeg ja til mer medmenneskelighet og nei til en egen tiggeparagraf i byen vår.

LES PÅ NIDAROS: Ville ha tiggeforbud i Trondheim - nå blir det ikke noe av

Kommentarer til denne saken