Gå til sidens hovedinnhold

Marka har plass for alle, men det er ikke plass for alle på veien dit

Kom deg ut - men hvordan?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fantastiske Trondheim! Fantastiske frivillige, idrettslag, skiklubber, byrdrift som gjør marka lokkende og tilgjengelig hele året! Trondheims utfartsmuligheter er den mest helsefremmende aktiviteten vår by har. Byen vokser, vi får flere studenter og vi må følge med i tiden. Vi må passe på at det blir like selvfølgelig for generasjonene etter oss å komme seg ut.

Marka har plass for alle, men det er ikke plass for alle på veien dit. Trafikkork og overfylte busser gjør starten på turen trøblete, i hvert fall når vær og føre frister alle samtidig. Ungdom i store byer blir mer og mer uavhengig av egen bil, men da må kollektivtilbudet fungere.

Jeg tok bussen til Skistua i helgen. Kjent med manglende kapasitet på bussen reiste jeg fra Byåsen i feil retning først, til Kongens gate for å sikre meg plass. Tok tidligste bussen, da det blir verre utpå formiddagen. Likevel ble det ståplass, da bussen raskt ble fylt opp av folk. Bussen måtte kjøre forbi passasjerer ved flere holdeplasser høyre opp.

Venter du for eksempel på skibussen ved Byåsen butikksenter risikerer du å bli forbikjørt både av ordinær avgang, ekstra buss og neste avgang. Å ha med barn med utstyr eller å være eldre vil være krevende i folkemengden. Dette er ikke et problem som kan løses av Atb innenfor nåværende konsept.

Også de som velger bil har vansker. Mange kjører opp Fjellseterveien mot Skistua forbi fylte parkeringsplasser, for så å snu høyst opp, kjøre ned og finne en alternativ plan for turen. Overfylte parkeringsplasser gjelder flere utfartssteder i Trondheim.

Så fantastisk det ville være med skyttelbusser til Skistua fra Sentrum/Ila/Byåsen butikksenter og med overgang fra andre busslinjer og gode parkeringsmuligheter. Slik at det ble plass til barn, voksne, studenter, pensjonister og alle som gledes over Bymarka. Det skulle være en ordning som fungerte så godt at mange valgte bort bilen.

Utfordringer med store svingninger i trafikken etter vær og føre. Dette måtte løses med å regulere etter forventet helgeinnrykk, eller med en bestillingsordning. For en drøm for dem som ikke kjører bil, og så deilig å få unna en mengde privatbiler opp og ned fra Skistua. Og til glede til folk i alle aldre å være uavhengig av bil eller skyss.

Det er utfordringer på flere plasser i byen, men som jeg ser det er det naturlig å gripe an situasjonen til Bymarka først.

Vi må opprettholde den gode folkebevegelsen det er med å dra på tur, og det må være enkelt å komme seg ut. Dette vil kreve større grep og at flere aktører kommer på banen. Marka har plass til alle, men vi må lage smidige og moderne transportsystemer!

Kommentarer til denne saken