Veldig mange steder i verden – kanskje overalt – står de som produserer maten vi alle er helt avhengige av hver dag veldig langt nede – kanskje helt nederst – på den økonomiske rangstigen.

Norge er ikke noe unntak, kanskje snarere tvert imot. Mens de aller fleste i Norge lever i til dels stor velstand står norske bønder i økonomisk knestående og lurer på om de har råd til å fortsette å produsere mat.

Det kan vi både som enkeltpersoner og samfunn gjøre noe med – og det haster!

Vi må alle belage oss på å betale noe mer til de som produserer maten vi skal spise i årene framover, enten disse produserer mat i Norge eller i andre land. Kombinasjonen klimaendringer, krig og langvarig sultefôring av bønder gjør det uunngåelig.

Det har de aller fleste i Norge også god råd til å gjøre, for i 2021 brukte norske husholdninger bare ca. 11,4 prosent av samlet inntekt etter skatt på mat og alkoholfri drikke. Tilsvarende tall for 1970 var 23,2 prosent, for 1980 19,4 prosent, for 1990 17,3 prosent, for 2000 14,6 prosent og for 2010 12,1 prosent (kilde SSBs tabell 09172).

Det har kommet advarende røster mot å bruke mer penger i Norge – også på norsk jordbruk. Det er jeg ikke det minste redd for. Det kan nemlig være en motvekt til overoppheting av norsk økonomi om vi bruker litt mer penger på mat. Da får vi nemlig litt mindre penger igjen til å kjøpe/gjøre andre ting som legger press på økonomien.

Så må nok de som har tjent seg søkkrike på å kjøpe billigst mulig og selge dyrest mulig belage seg på å tjene noe mindre. Det tåler de for øvrig veldig godt!

Til slutt en liten, men relevant digresjon. Høsten 2019 kom jeg ved en tilfeldighet i kontakt med en kokk i «Michelinklassen» fra Brasil som var på en inspirasjonsreise for å lære om mat og matkultur rundt omkring i verden. Andre kokker hun hadde møtt i samme ærend hadde pirret hennes nysgjerrighet på nordisk og norsk mat.

Det endte med at vi inviterte henne hjem for å lære om og få smake på vår daglige norske matkultur, og jeg kan med stolthet si at hun ble mektig imponert! Det ble hakeslepp på hakeslepp og en av kommentarene var «For noen råvarer dere har her i Norge!».

Det er i seg selv en god grunn for å betale mer til norske bønder, for de produserer råvarer i ypperste verdensklasse. Akkurat dét tror jeg dessverre mange norske forbrukere er blitt husblinde for.

Det er på høy tid å få opp øynene for den store verdien av norsk mat, både i beredskapssammenheng og som kilde til matopplevelser i ypperste verdensklasse!