Gå til sidens hovedinnhold

Med Equinor mot katastrofen?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En gang var de en ung oljenasjons stolthet, nå er de et problem. Equinor, de bærer et meget tungt ansvar. Verden og menneskeheten står foran en katastrofe av omfang nesten umulig å forestille seg. En katastrofe vi hver eneste dag nærmer oss steg for steg så lenge vi ikke radikalt og med en eneste gang endrer kurs. Verden har funnet sju ganger mer olje, gass og kull enn det vi kan slippe ut. Slippes dette ut i tillegg til det vi allerede har sluppet ut er katastrofen et faktum.

Slipper vi dette ut er det over. Da vil med all sannsynlighet kaskadevirkninger innhente oss og verden slik vi i dag kjenner den være endret premanet. I et slikt perspektiv fremstår videre leting etter enda mer olje og gass som det totale og absolutte vanvidd. Om det skal finnes håp for en fremtid verdt å leve i for de barna som nå er født må all oljeleting stanse umiddelbart. Produksjonen må skaleres tilbake og stanses. Dette må skje nå og det må skje samtidig med andre endringer i hvordan vi lever, produserer og konsumerer.

Ingen næringsaktør i Norge bærer her et større ansvar enn det delvis statlige selskapet Equinor. De fremstår som den alene viktigste i norsk kontekst når det kommer til utvinning og eksport av fossilt karbon fra Norge. De må med en gang stopper alle videre leting etter olje og gass og all ny produksjon av olje og gass både i Norge og utlandet.

Mandag 3. mai har Extinction Rebellion (XR) aksjonert i de fleste store byene mot Equinor og staten Norges oljepolitikk. XR mener Norge har et særlig ansvar som en betydelig eksportør av olje og gass, et ansvar for å sette foten ned. Hva skal vi med fine kutt i innalandske utslipp all den tid den oljen og gassen vi eksporterer brennes i andre land? Vi trenger globalt å kutte produksjonen av fossil energi med minimum seks prosent per år fram til 2030. I stedet ligger vi an til å øke med to prosent per år – slik styrer vi mot katastrofen. Og det er tydelig at hensynet til vår egen rikdom overstyrer alle andre hensyn.

Equinor har som en av de største aktørene innen produksjon av olje og gass, både i nasjonal og global kontekst et eget ansvar. XR opplever at Equinor stadig løper fra ansvaret for fremtidige generasjoner blant annet gjennom å villede befolkningen gjennom aktive forsøk på grønnvasking. Det hjelper ikke å skulle bli klimanøytrale innen 2050. Da er det for sent! Alt for sent! Det blir litt som å prioritere skipsbaren for å sikre enda litt mer profitt mens skuta synker.

Norske selskap og norske politikere må nå ta lederansvar, det handler om å si nei til grådigheten og forsake profitt for redde liv. Liv over hele kloden.

Kommentarer til denne saken