Tiltakene har til nå ikke vært nok i møte med mutasjonene som smitter lettere. Derfor må hardere lut til. Det er på'n igjen.

For mange vil dette bli en krevende runde. Mange vil nok en gang bli permitterte. For alle som jobber innen kultur, scene og lyd- og lysteknikk er veien tilbake til en normal arbeidshverdag lengre enn noen gang. Og ikke minst: For barn og unge strammes friheten enda mer inn.

Å møte familie og venner utgår for de aller fleste, også i påska. For regjeringen anbefaler at alle reiser som ikke er nødvendige utsettes. Det gis tre unntak for denne anbefalingen. To av dem er helt logiske:

  • Arbeidsreiser (fullt forståelig)
  • Hjemreise for studenter som er uten familie der de studerer (fullt forståelig)

Og så er det den tredje, da. Den minst logiske, men mest norske av dem alle:

  • Du får så klart reise til Hytten.

Arbeidsreiser, hjemreise for studenter - og Hytten.

Alle må begrense sin sosiale kontakt med andre så mye som mulig. Igjen. Barn kan ha overnattingsbesøk av to faste venner. Alle som har vært små, og litt usikre, vet hvor brutale seleksjonsprosesser som kan foregå blant barn og ungdom. Nå skal «førstevelger» ikke bare anvendes i løkkefotballen, men i det meste av barns sosiale liv. Tenåringer har levd med helt unaturlige begrensninger i snart tre skolesemester.

Men turen til Hytten skånes.

Restaurant, uteliv og kultur får nok en knallhard smell. Innendørs kan det maks være 20 mennesker til stede på arrangement (som uansett anbefales avlyst, hele hurven). Det blir forbudt med skjenking av alkohol, igjen, med de permitteringene, konkursene og tapte jobbene som følger.

Men turen til Hytten skånes.

Les også

Når vi øyner pandemiens slutt må Høyres gamle slagord hentes fram: Grenser for politikk.

Mens middelklassen i påska får trekke pusten i fredelige omgivelser i en vidt annen kommune enn sin egen, kan barna i blokka rasjonere besøkene til hverandre mens foreldrene enten tar støyten med munnbind på jobb hele dagen - eller har hjemmekontor på kjøkkenet.

Det er sikkert mulig å argumentere for at det er positivt å la folk reise til fritidseiendommen sin i påska. Det er sikkert også mulig å argumentere for at det er bra at folk holder seg for seg selv på fjellheimen og langs kysten, i stedet for å klumpe seg sammen i tettbygde strøk i påska.

Problemet er bare at regjeringen og helsemyndighetene argumenterer for svært harde nasjonale tiltak - også steder der smitten er lav - men at slike strenge tiltak må til for å hindre ukontrollert spredning og større utbrudd flere steder.

Da er det mer enn pussig å se det ene unntaket det ikke er mulig å forklare rasjonelt, lyse mot deg som et gult påskelys når du leser lista over koronaanbefalinger og -regler.

Turen til Hytten skånes. Reis hvor du vil - så lenge det er til Hytten.

Kanhende det egentlig ikke har så mye å si for smittespredningen, om de som er privilegerte nok til å ha Hytten får lov til å reise dit. Men ingen burde behøve å forklare denne regjeringen, som har pepret oss med svulstige metaforer om bakketopper og hverdag med hverandre i månedsvis, om betydningen av symbolikk.

Budskapet er klart: Hele næringer må i knestående igjen, for å hindre smittespredning. Barn og unge må leve helt på tvers av alle sine sosiale impulser - igjen - for å hindre smittespredning. Ensomme må ta en dugnad til, for å hindre smittespredning.

Men litt smittespredning unner vi oss, om det som står på spill er Familieturen til Hytten.