Gå til sidens hovedinnhold

Min oppfordring er å organisere deg!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Trønderdebatt kan vi lese innlegget til Harald Karmhus om telefonselgere. Han skriver om en lønn på rundt 100 kroner timen, overvåkning, og manglende tillitt, og at ansatte kjenner på en utmattelse i jobben. Jeg synes det er bra av Karmhus å få dette mer frem i lyset. Et slikt arbeidsliv er få tjent med. Jeg har selv jobbet i denne bransjen, og kjenner meg igjen i det han skriver.

I LO er vi kjent med at mange unge har et dårlig første møte med arbeidslivet. Svært lav lønn og manglende opplæring er dessverre en gjenganger. Det er også hendelser der de ansatte ikke får arbeidskontrakt, selv om arbeidsmiljøloven krever det. I fagbevegelsen forsøker vi å gjøre noe med dette gjennom å tilby besøk hos de videregående skoler der vi orienterer om både arbeidstakers rettigheter og plikter.

Hvert år oppsøker vi flere tusen unge arbeidstakere gjennom LOs sommerpatrulje. Men med alle våre aktiviteter møter vi bare en del av de som burde fått vår informasjon.

Min oppfordring er å organisere deg. Våre forbund har gunstige medlemskap for unge under utdanning som gir veiledning og bistand i arbeidslivet. Blir du behandlet urettferdig eller det oppstår en konflikt kan tillitsvalgte bistå, og blir det behov har vi skarpskodde advokater.

Jeg liker å si at det å være fagorganisert er din forsikring mot urett som råder i deler av arbeidslivet. Da må man huske at det samme gjelder her som med annen forsikring, det er for sent å forsikre bilen etter du har krasjet.

Med flere fagorganiserte kan vi kreve flere tariffavtaler. Det er den beste forsikring for anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

Les også

Hvem er lengst unna lønnstoppen i Trøndelag?

Kommentarer til denne saken