Moria brenner. Vi visste det kom!

Tone Jøssund i Dråpen i Havet Trøndelag

Tone Jøssund i Dråpen i Havet Trøndelag Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Moria er kalt et helvete på jord, og det blir gjerne sagt at det brenner i helvete. Var det hele tiden meningen at det var slik Moria skulle bli utslettet?

Onsdag morgen våknet jeg til nyheten om at flyktningeleiren Moria sto i brann. Bildene og videoene på facebook var forferdelige. Tusenvis av fortvilte og redde mennesker flyktet for livet fra flammene. Leiren hadde på dette tidspunktet 13 000 beboere, derav 5000 barn. Av disse barna var 70 prosent under 12 år, og 420 var enslige mindreårige barn og ungdommer.

Jeg er frivillig hjelpearbeider og lokallagskoordinator for Dråpen i Havet Trøndelag. Siden februar 2016 har jeg vært på fem reiser til Hellas for å jobbe i ulike flyktningeleire. Min første tur gikk til Lesvos. Den gangen hadde ikke Dråpen i Havet tilgang til å jobbe i Moria, men også da ble leiren omtalt som et fryktelig sted å bo. Jeg har ikke selv jobbet inne i leiren, men Dråpen i Havet har hatt et tilbud for enslige mindreårige siden våren 2019. Dette har vært et positivt aktivitetstilbud som reduserte voldshendelser og konflikter mellom ungdommene betraktelig.

De siste månedene har vi nordmenn vært flinke til å holde en meters avstand, vi har vasket hender, brukt store mengder antibac og tatt smittevernhensyn. I Moria har ikke dette vært mulig. Mange har vært veldig bekymret og redd for at smitten skulle komme til leiren.

Covid-19 kom til leiren 2. september, og den spredte seg raskt. På tirsdag visste vi om 35 bekreftede tilfeller av de 1900 menneskene som var blitt testet. Det er trolig mange flere som er smittet. Nå har man dessverre ikke helt kontroll på hvor disse er. Situasjonen med korona har gjort at mange av menneskene har blitt enda mer sårbare, utrygge og traumatiserte. Det er ikke alle som har fått god nok informasjon om situasjonen, om hvilke tiltak som måtte iverksettes, og de hadde heller ikke muligheter til å beskytte seg godt nok.

Vi har ikke klare svar på hvorfor det begynte å brenne i Moria. Noen hevder brannen var påsatt av noen av beboerne i leiren, noen hevder det var høyreekstreme. Kan det hende at uro, konflikter og intriger har gjort noen så frustrerte at det var derfor dette skjedde? I Moria har det lenge vært altfor mange mennesker stuet sammen i en leir beregnet for ca 3000. Det er kanskje ikke så innmari rart at leiren ble satt i brann? Nå må vel hele Europa våkne?

Heldigvis gikk ingen liv tapt i brannene i Moria, men mange har mistet alt de eide, deriblant viktige papirer og pass. Jeg lurer likevel på om det kanskje er like greit at Moria er borte? Det var ikke et egnet sted å være, det var ingen som hadde et godt og verdig liv der. Nå må det finnes andre og forhåpentligvis bedre løsninger. Greske myndigheter har sagt at Moria ikke vil bli bygget opp igjen, men erstattet av «a closed facility»- hva nå enn det er. Jeg håper uansett at det er noe bedre enn det Moria var.

Dråpen i Havet har folk på Lesvos som nå kartlegger behov og finner ut hvordan vi som organisasjon best kan hjelpe. Vi samarbeider med de andre aktørene som også er på stedet. Det er igangsatt flere innsamlingsaksjoner som vil brukes til å dekke de behovene som oppstår.

I lang tid har engasjerte mennesker og organisasjoner krevd at Moria måtte evakueres. Det er sagt, ropt og skrevet om forholdene i denne leiren. Den var forferdelig å bo i, de sanitære forholdene var elendige, det var mangel på varmt vann, elektrisitet og ikke minst næringsrik mat. Leiren burde aldri ha vært et sted der familier, barn og ungdommer skulle bo over lang tid. Barna har gått glipp av mange år med skolegang og utdanning. De engasjerte røstene har rettet sine rop direkte til nasjonale politikere, som hverken har vist evne eller vilje til handling. Politikerne har visst om den ekstreme situasjonen i Moria lenge, men de fleste har valgt å se bort, vente, ikke gjøre noe.

Samme dag som vi våknet til denne tragedien, så uttalte regjeringen at Norge nå skal ta imot 50 flyktninger. Regjeringen har satt som betingelse at det må være barnefamilier fra Syria. Dette tallet har visstnok vært klart lenge. 50 er jo forsåvidt en grei start, men det er langt fra nok. 125 kommuner har skrevet under oppropet «Evakuer barna fra Moria nå». I løpet av onsdagen meldte flere ordførere fra både store og små byer, også Trondheims ordfører Rita Ottervik, at de alene kan ta imot 50 flyktninger. Det er skammelig og flaut at våre nasjonale politikere nå sitter og skryter av at det er et forholdmessig høyt tall, sammenlignet med andre land som nå tar imot. Når flere ordførere sier at kommunene deres både har kompetanse, ressurser og plass, burde Norge gått foran som et land der medmenneskelighet og humanitær bistand i en krisesituasjon er en selvfølgelighet. Regjeringen må ha tillit til at ordførerne i disse kommunene har peiling på hvordan de kan integrere og bosette nye medborgere på en god måte.

Dråpen i Havet lanserte en profilramme på Facebook på onsdag, #50erikkenok. Midt oppe i denne tragedien ble jeg meget rørt, stolt og varm om hjertet da jeg scrollet gjennom Facebookfeeden min i går kveld, og så hvor mange av mine venner og bekjente som hadde lagt denne rammen på profilbildet sitt. Jeg tror på folkets vilje til å bidra. Vi vet at lokale politikere er villige til å bidra. La oss håpe at nasjonale politikere også tar til vettet, og kan iverksette og bidra mer enn de egentlig i utgangspunktet hadde tenkt.

De siste to nettene har tusenvis av mennesker tilbrakt på asfalten langs hovedveien nedenfor Moria, uten tilgang på mat og drikke. Hjelpearbeidere slipper ikke til, fordi politiet har sperret områdene. Dette kan ikke fortsette, noe må gjøres. Norge og resten av Europa må nå ta felles ansvar, ingen mennesker skal leve på denne måten!

Skuespiller Svein Tindberg sier det godt og med sterke ord på en Facebook-video fra onsdag. «Så våknet vi tidlig. Hva er det som hender? Vår tid er forbi. Europa brenner. Moria brenner. Vi visste det kom. Presser du mennesker lenge nok, får du ragnarokk».

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken