(Siste)

I det siste har vi sett eksempler på ventelistebiler som får nedjustert rekkevidden og noen får økt pris.

– Så lenge du står på venteliste, kan du trekke deg når som helst og få tilbake depositumet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er ikke lett å være bilkjøper for tiden. På den ene siden presser myndighetene på for at flere og flere skal gå over til elbil for å få ned klimautslippene. På den andre siden finnes det ikke elbiler på markedet med god nok rekkevidde og til en pris vanlige familier kan betale.

Dermed har det oppstått lange ventelister på nye elbilmodeller med lang rekkevidde og familievennlig størrelse som kommer framover.

– Står man på venteliste, får du et tilbud om å kjøpe bilen når det er din tur i køen. Det er helt uforpliktende og uten økonomiske forpliktelser om du ombestemmer deg, sier Sødal.

Det kan være flere grunner til at man ombestemmer seg. Når ventelistene åpner, er ikke alltid prisene fastsatt. Man får en cirkapris på hva bilen vil koste, men vet lite om endelig pris og ikke minst prisene for ekstrautstyr.

Elbilen kan fort bli dyrere når den endelig kommer i butikken. Særlig når du legger på det utstyret du vil ha. Derfor er det bare rett og rimelig at man kan trekke seg fra å kjøpe bilen helt vederlagsfritt, mener Nils Sødal.

Det samme gjelder det som har vært tilfelle med for eksempel Hyundai Kona og Kia eNiro, nemlig at rekkevidden blir kortere enn forespeilet.

Elbiler er fritatt for engangsavgift og moms fram til 2021. Hva som skjer etter det, vet ingen ennå. Står man fremdeles på venteliste, vil bilen bli langt dyrere om det blir lagt på moms på 25 prosent. Men da kan man trekke seg fra listen om man vil det.

– Har du allerede skrevet kontrakt på en bil før eventuelle avgiftsendringer, er det en begrensning i standardkontraktene ved salg av ny bil. Forhandleren kan øke prisen med inntil seks prosent, forklarer Nils Sødal.

Sjekkliste før du setter deg på venteliste:

Vil du ha en av elbilene som kommer de nærmeste årene, bør du sette deg på venteliste hvis du vil være blant de første kundene. Men det kan være greit å ha tenkt gjennom disse spørsmålene før du setter deg på venteliste:

  • Er du forberedt på lang ventetid på en ny bil?
  • Kan du klare deg med en av elbilene som leveres raskt?
  • Er du forberedt på at prisen vil kunne ligge høyere enn det du ble forespeilet da du satte deg på venteliste?
  • Er du forberedt på at bilen ikke nødvendigvis har de spesifikasjonene som du opprinnelig forventet?
  • Er du forberedt på at det kan bli endringer i noen av fordelene knyttet til elbil?

(ANB)