Gå til sidens hovedinnhold

Muligheter for en stor industrietablering i Verdal og Trøndelag?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sommer kunne vi lese i Dagens Næringsliv (DN) at det varsles en sementkrise i Sverige. DN skriver at det har blitt tatt ut kalkstein på Gotland i over hundre år til sementproduksjon, dette har bidratt til leveranse av sement til det svenske markedet. Nå kan det altså bli slutt på denne aktiviteten på Gotland fordi virksomheten ikke får tillatelse til å fortsette.

Hvordan kan dette påvirke Trøndelag og Innherred? Hvilke muligheter gir dette markedsbortfallet i vårt naboland for vår mineralnæring her i Trøndelag?

I Tromsdalen ligger en av Europas største og reneste forekomst av kalk. Arealet er klargjort gjennom at kommunen har en reguleringsplan for området og slik er det lagt til rette for en forutsigbarhet både for virksomheten og hvordan forekomsten skal benyttes - til det beste for samfunnet. Med det som nå skjer på Gotland åpner det seg kanskje en mulighet?

Sement må samfunnet ha, og kanskje kan tiden nå være inne for å se på om en ny effektiv, miljøtilpasset og framtidsrettet fabrikk i Tromsdalen kan ta dette markedet?

Jeg oppmuntrer den nye eieren av Verdalsbruket AS til å se på muligheten. Bjørn Rune Gjelsten har den industrielle erfaringen som trengs for å kunne realisere et slik prosjekt. Industriutviklerne ved Verdal Industripark sammen med lokale myndigheter og grunneieren kan nå sammen se på realismen i en ny fabrikk. Nasjonale myndigheter bør også se på muligheten sammen med partnerskapet og kanskje bidra med støtte for hvordan CO2 fangst kan finansieres med en ny fabrikk. Det er snakket mye om hvilket potensiale for verdiskaping som ligger i mineralnæringen og kanskje er tiden nå inne for at vi kan få til en større industrietablering?

Jeg oppfordrer alle gode krefter til å sette seg sammen og ser på hvilke muligheter som ligger her og arbeide for en slik etablering på Innherred.

Kommentarer til denne saken