Gå til sidens hovedinnhold

Nå er jeg opprørt og frustrert. Bajasdebatt hjelper ikke kulturlivet!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det festivalsjefene Thomas Ryjord og Kjell Inge Brovoll og mange andre kulturaktører skriver denne uka er helt reelt. I 2020 ble kulturlivet satt i knestående. I 2021 ligger de med brukket rygg. At de møtes av en kulturminister som ikke evner å ta til seg verken kritikk eller gode innspill gjør også meg opprørt.

Kulturlivet fortjener mer enn nok en debatt om debatten. Kulturlivet skal ha enorm ros for å ha forsøkt å gjøre det beste ut av situasjonen. Mitt inntrykk er at de har lett etter muligheter, kommet med mange forslag, og stått på for å klare å holde hodet over vann, slik at både den frivillige og profesjonelle kulturen er i live når vi en dag setter siste sprøytestikk.

Jeg registrerer at regjeringen ikke kommer med en eneste innrømmelse av at de ikke håndterer den nåværende og sterkt vedvarende krisen i kulturlivet godt nok. Tvert imot virker det som at når kulturlivet nå etterlyser en gjenåpningsplan med ulike scenarioer og med ulike støtteordninger, så vendes det døve øret til. Om ikke regjeringen klarer å gjøre det selv, så må Stortinget ta ansvar igjen. Jeg utfordrer gjerne en samlet familie- og kulturkomite på Stortinget til å ta ansvar og gå foran.

Kulturdebatten i dagsnytt 18 og i etterkant denne uka fortjener egentlig å forbigås i stillhet, for makan til flau oppvisning fra Venstre og kulturministeren har jeg aldri vært vitne til. Abid Rajas snøfting, avbryting og himling med øynene mot sin meddebattant er i grunn nok – men at Erling Moe fra Trondheim Venstre forsvarer det med at Raja «ikke er en A4-type» er ikke det grann bedre. En kulturminister må gjerne være annerledes, vise følelser, være heftig begeistret og ta selfies, men jeg ønsker meg en kulturminister som også lytter til kulturlivet og møter forslag, innspill og kritikk med handling.Jeg er uenig med kulturkommentator i adressa, Terje Eidsvaag, i at dette ensidig kan beskrives som bajasfakter. Det er arrogant og rå hersketeknikk, og i iveren etter å hegne om regjeringens egen fortreffelighet så mister man gode innspill på veien. Med litt mer åpne armer, litt mer bruk av ørene og litt mer handlekraft kan vi sammen redde kulturlivet. Det håper jeg kulturministeren tar til seg.

Jeg er sulteforet på opplevelser. Mine venner er sulteforet på opplevelser. Mine og mine venners barn er sulteforet på opplevelser. Om det viser seg at vi ender opp med å stå uten opplevelser å se fram til etter at enmetersregelen er historie, så vil ettertiden dømme dagens regjering hardt. Og det er i så fall fortjent.

La oss håpe at de viser kulturlivet mer tillit og mer respekt fremover.

Kommentarer til denne saken