– Nå må vi for helvete skjerpe oss. Dette er uholdbart

Journalist i Nidaros, Simen Pedersen.

Journalist i Nidaros, Simen Pedersen. Foto:

DEL

MeningerMye har skjedd siden koronaviruset meldte sin ankomst tidligere i år. De fleste land har stengt ned, folk har mistet jobbene sine og flere hundretusener har mistet livet. Norge valgte tidlig å stenge ned og innførte strenge restriksjoner den 12. mars. Det nærmer seg nesten fire måneder siden, og nå virker det som at enkelte tror viruset bare var et blaff.

Folkehelseinstituttet anbefaler å unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming. Det bør være en meter mellom folk, meldes det.

«Gjelder det fortsatt», tenker sikkert mange. For det er slik det ser ut på gatene, men regelen gjelder fortsatt.

I Norge ser det tidvis ut som at koronaen ikke har eksistert. Den siste tiden har samfunnet gradvis åpnet opp igjen. Utestedene, butikkene og restaurantene er stort sett fulle (og flott er det), men det betyr ikke at man skal gi blaffen i hva som faktisk skjer på jordkloden vår for tiden. I Sverige hadde de sin verste smitteuke siden koronaen kom. Over 9000 fikk beskjeden om at de er smittet.

Gikk man på en matvarebutikk i Norge for to-tre måneder siden, ja da var det om å ikke være i nærheten av noen som helst. Folk kviet seg for å gå forbi folk og noen turte ikke engang å dra på butikken. Nå er altfor mange (ikke alle) fullstendig likegyldige til hva som skjer. En-metersregelen er borte, folk klemmer og hilser og er generelt ikke varsomme. Står jeg i kø på matbutikken, ja da er sjansen stor for at det står en annen person bare centimeter bak meg, til tross for klistremerker om avstand på gulvet. Hold avstand!

Ja, det er få som er smittet i Norge de siste ti dagene, men det handler ikke om det. Vi skal ha få smittede i Norge de neste ti årene. Det skal så utrolig lite til for at det blusser opp igjen. Ta New Zealand som eksempel. De erklærte seg smittefrie på et tidspunkt, men det gikk ikke lange tiden før korona var tilbake. Derfor må man være varsom, hele tiden.

For å ta et klasseeksempel på hvordan samfunnet har åpnet mer og mer opp og hvordan folk tar situasjonen mindre på alvor:

For kort tid siden var jeg innom et hotell i Mosjøen, kjæresten min skulle bestille noe å drikke i baren, og følte seg med rette lite komfortabel da flere personer stilte seg mer eller mindre inntil henne. Hun spurte pent om de kunne flytte seg litt, de sto jo tross alt ikke en meter unna. Svaret hun fikk forbløffer meg den dag i dag.

«Ser du noen andre som holder avstand», kom det fra idioten bak henne i køen. Jeg ble irritert bare av å høre hva han hadde sagt.

Nå må vi for helvete skjerpe oss. Dette er uholdbart. Kritikken er ikke ment mot alle og enhver, for noen er kjempedyktige til å ta ansvar, men en stor del av befolkningen har blitt for slappe.

Tenk på dine nærmeste. Vet du at din ignoranse av denne situasjonen potensielt kan føre til at noen mister livet?

Tenk deg om, og hold avstand.

Jeg gidder faen ikke å ha hjemmekontor igjen fordi noen ikke gidder å bry seg.

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags