Gå til sidens hovedinnhold

Naivitet kan være «søtt», men ikke i forsvaret – da er det fatalt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NATO-alliansen har siden 2. verdenskrig vært garantisten for både fred og råderett over våre landområder og naturressurser. Nå vil SV og Rødt gi fra seg alt dette for ikke å «provosere» russerne. Ja, det er faktisk et spørsmål om atomkrig eller ei – intet mindre.

Advarslene fra fagmilitært hold har vært mange, og de har pågått lenge. Senest i TV2 denne uken advarte sjef for E-tjenesten, Nils Andreas Stensønes, om en langvarig og betydelig endring hos våre naboer i øst. Vi snakker om øvelser på fullskala krig, invasjon av Norge, dominans i luft og sjø, utplassering av spesialsoldater, hypersoniske missiler og «GPS-jamming» som lammer sivil luftfart i Nord-Norge. Dette foregår langs grensen og nedover hele kysten til England.

Les også

En atomkrig kan ikke vinnes

Nasjoner som ikke har tatt slike tegn fra Russland alvorlig, og heller forsøkt «ikke provosere-linjen», har betalt dyrt. Bare spør Ukraina og Georgia. Det er akkurat den samme ulykksalige mentaliteten som lot Norge stå nakent og forsvarsløst i 1940.

Russland er en ting, men det finnes faktisk flere stormakter i verden som har geopolitiske ambisjoner: For eksempel kommunistregimet i Beijing, som Putin-Russland samarbeider tett med militært, og som anser stabil tilgang på råvarer som et spørsmål om statens overlevelse – og agerer deretter over hele verden. De skyr ingen midler. Men det er vel ikke så skremmende for partier som historisk har hentet inspirasjon fra sine «kamerater» i Moskva og Beijing?

Les også

Send bombeflyene og soldatene hjem til USA!

Hva er så SV og Rødt sine svar på utfordringene?

SV vil melde Norge ut av NATO. Deretter vil de samarbeide med de som vil samarbeide med oss, bare ikke USA og NATO. Her kommer sikkert land som Sverige, Kypros og Malta ilende til for å redde Norge og «SV-forsvaret». Det har vi jo gode erfaringer med... Rødt vil kansellere kjøp av nye jagerfly og i prinsippet legge ned luftforsvaret, og (selvfølgelig) melde Norge ut av NATO. Ut fra programmene deres ser det ut som om forsvaret skal være NAVs forlengede arm – et slags arbeidsmarkedstiltak. Det er sysselsetting, og ikke forsvarsevne, som er fokus. Dette er de grelle realitetene i disse partienes visjon for fremtiden.

Les også

Et naivt gufs fra 30-tallet

Så dersom utenlandske trålere suger opp fisken fra norske fjorder, eller noen bestemmer seg for å ta styring over våre oljeinstallasjoner så har vi heldigvis SV-Audun og Rødt-Bjørnar på Løvebakken å falle tilbake på. De er klar med en harmdirrende pekefinger og, dersom det blir skikkelig ille, speiderkniven sin, for å forsvare fedrelandet.

Det bør bekymre mange flere enn meg at vi til høsten kan få et rødgrønt flertall, og at enten ett eller begge disse partiene inntar regjeringskontorene sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Les også

Avskrekkelige bombefly på Ørland

Kommentarer til denne saken