Gå til sidens hovedinnhold

Når humlene teller

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rullator er bedre enn spaserstokk på søndagstur. Man kan nemlig sette seg ned på den og telle humlene i kløverenga.

Det gjorde ei dame jeg traff sist søndag. Hun var fortvila. Tidligere måtte man passe seg for å gå barføtt i ei kløvereng, for da kunne man bli stukket av veps eller brent av humle.

Nå var det helt stille i enga. Foreløpig hadde hun tellet bare ei humle, og hun hadde sittet der ei stund. Vi ble stående å snakke om insektsdøden, og i løpet av samtalen kom det bare ei humle til. Insektene er en sentral del av økosystemet, og derfor viktig for biologisk mangfold og matproduksjon. Heldigvis har det blitt populært med birøkting. Andre ting vi kan gjøre er å redusere bruk av sprøytemidler mot insekt i landbruk, parker og hager.

Driftsformene i landbruket kan varieres slik at det biologiske mangfoldet blir ivaretatt. Vi kan plante eng i stedet for gressplen, plante og bevare blomster, planter og trær i boligfelt og ved offentlige anlegg, bygg og veier. I tillegg kan vi ha en innkjøpspolitikk med vekt på miljø og økologisk produserte varer.

Naturvernforbundet har nylig gjennomgått partiprogrammene til alle partiene og kåret SV til det beste miljøpartiet. FN har fastslått at vi står overfor to kriser, både en klimakrise og en naturmangfoldskrise. Hadde disse krisene vært en bank eller en pandemi, ville all verdens tiltak blitt iverksatt for lenge siden.

Det som slo meg, var at praten ved rullatoren minnet om samtalene med ungdommene i klasserommet. 17-åringene er opptatt av Greta Thunberg og klimastreikene for miljøet. De to generasjonene ser det samme. Skal vi ta vare på jorda vår, må vi øke kunnskapen og handle. Vi kan stimulere grunnskoler og barnehager til å bruke nærområdet og lokalmiljøet mer, og dermed styrke kunnskap og bevissthet om sammenhengen mellom naturmangfold, insektdød og matproduksjonen.

Og så må vi la humla suse.

Kommentarer til denne saken