Gå til sidens hovedinnhold

Når nok en dag starter med at skjermen skrus på, skrus også de like mulighetene av.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I byen vår bor både ski-verdensmestere og somalske seksbarnsmødre. Her bor Nobelprisvinnere, nyinnflytta småbarnsfamilier og Norges største rockemusiker. Felles for dem alle er at ungene deres møtes i den samme skolen. Når de går inn skoleporten er de alle helt like, selv om de er forskjellige.

De vil bli politi, popstjerne, frisør eller lege. Og noen vil egentlig kanskje helst bare ha friminutt. De er ulike som alle oss andre, men går i den samme fellesskolen og skal gis de samme mulighetene til å lykkes. Til å nå drømmene sine.

Men når nok en dag starter med at skjermen skrus på, skrus også de like mulighetene av. Der barna tidligere fikk den samme hjelpa i klasserommet, har det nå plutselig blitt så altfor viktig hvem foreldrene deres er.

Fra før av er det sånn i den norske fellesskolen at det viktigste innholdet i ungene sin skolesekk er den sosiale bagasjen. Det er bare det at den har blitt så innmari mye tyngre enn til vanlig.

I den norske fellesskolen skal det ikke ha noe å si hvilken bakgrunn du har, men likevel kan det nå farge en stor del av vitnemålet. Det skal ikke spille noen rolle hvem foreldrene dine er, men i praksis kan det plutselig spille selve hovedrollen.

Det er ikke rettferdig. Det er ikke rettferdig at elever skal ta eksamener som vil gi viktige karakterer for senere valg i livet under slike forutsetninger. Under hjemmeskole, karantener og minimalt med sosial kontakt. Og hvor mange elever henger faglig etter og sliter psykisk.

Nå må vi prioritere det som er aller viktigst. Nå må lærerne heller få bruke tiden på at elevene får lært det de skal og at det blir gitt grundige standpunktkarakterer. Det er derfor Arbeiderpartiet og de andre rødgrønne partiene mener at eksamen bør avlyses. Det handler om forutsigbarhet, det handler om rettferdighet og det handler om noe av det viktigste i våre ungdommer sine liv - drømmene deres.

Kommentarer til denne saken