Gå til sidens hovedinnhold

Når selv IEA sier at ingen oljeleting er forsvarlig, bør det være en selvfølge at ingen partier går inn for dette.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

MDG har nå gjort det klart at vi ikke kan sitte i en regjering som åpner nye oljefelter. Hvis SV, Venstre, KrF og Rødt alle gjør det samme, så tror jeg saken vil vinnes. Det var slik slaget Lofoten ble vunnet: Gjennom at mange nok partier gjorde det til et ufravikelig krav.

Nå som selv oljelobbyens bestevenner i IEA sier at ingen oljeleting er forsvarlig, så bør det være en selvfølge at ingen partier kan gå inn for dette hvis de vil ha et fnugg av miljøtroverdighet. Og hvor radikalt er det egentlig å kreve at Regjeringen tar grunnleggende grep for å følge Paris-avtalen?

Les også

Netto null, ikke tull

Frykten er at Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil lene seg på FrP og Høyre i oljepolitikken eller vice versa, og føre en ekstremt forurensende politikk uten noen moderering fra mindre miljøengasjerte partier. Jeg tviler oppriktig på at de vil tørre det. Det er en strategi som maksimalt kan holde i en stortingsperiode, og som vil være katastrofal for troverdigheten til Arbeiderpartiet og Høyre på sikt, i vår tids største sak.

Alternativet er naturligvis det samme som før: At de mer miljøengasjerte partiene blir med i regjering og setter godkjentstempel på mer oljeleting. Dermed får mange miljøengasjerte norske velgere som stoler på sine folkevalgte et feilaktig budskap om at oljeleting egentlig er greit. Selv om de faglige argumentene mot nå er krystallklare.

Klimasaken blir konsekvent målt til å være en av de viktigste sakene for norske velgere. Nå har vi fått ny informasjon som fjerner siste rest av troverdighet fra argumentene om at Norge kan fortsette å lete etter mer olje. Det er livsfarlig for store styringspartier å binde seg fast til en krympende mengde klimaskeptiske velgere, som Senterparitet og FrP allerede har godt grep om, og vende ryggen til den voksende gruppen miljøengasjerte velgere.

Dette er en gyllen anledning til å tvinge fram et grønt oppgjør i våre største partier. Akkurat som med Lofoten, kan kampen vinnes hvis mange nok partier gjør det krystallklart for velgerne at miljøtroverdigheten til en ny regjering står og faller på om den vil åpne nye oljefelter. Er dere med, Audun Lysbakken, Bjørnar Moxnes, Guri Melby og Kjell Ingolf Ropstad?

Les også

IEA-rapporten mangler et grunnleggende blikk på sosial endring

Les også

For å redde klimaet må vi slutte å kreve at alt skal bli perfekt

Les også

Regjeringens tut og kjør-oljepolitikk koker kloden 

Kommentarer til denne saken