Gå til sidens hovedinnhold

Norge burde vært blant de landene som nå hadde kommet langt i å vaksinere egen befolkning

Regjeringen hadde ikke forberedt landet tilstrekkelig med beredskap og intensivkapasitet mot det som de selv beskrev som det mest sannsynlige og dramatiske beredskapsscenariet: En pandemi. Det betaler vi for i form av tøffe, men slik situasjonen er, nødvendige nedstengninger av samfunnet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg tenker at Norge under ledelse av myndighetene og gjennomføring av folket, har håndtert koronapandemien oppsiktsvekkende godt.

Det var ikke gitt at en strategi med å slå ned viruset skulle lykkes, men langt på vei ser det ut som om vi greier det uten for mange døde og uten å overbelaste sykehusene. Det innebærer dessverre tøffe tiltak med ulike mellomrom når det oppstår ny smitte, og ikke minst når det kommer mutasjoner. Ikke alle land har vært like dyktige - og heldige som Norge. Vi har fordeler ved at vi er umåtelig rike, har svær geografi, bor spredt, har en særdeles dyktig offentlig helsetjeneste og eldreomsorg og en kunnskapsrik befolkning som også er vant til dugnadsarbeid.

Likevel bærer mange tyngre bører enn andre nå, og gjennom det siste året.

Manglende beredskap for en pandemi som faktisk var det mest sannsynlige og dramatiske beredskapsscenarioet, ifølge regjeringens egne risikoanalyser, har påvirket strategien. Vi fortsatt ikke god nok intensivkapasitet, ett år etter pandemien startet, derfor blir vi også mer avhengig av den krevende strategien med å slå ned viruset. Det innebærer også at vi er mer avhengige av å forhindre at det kommer nye virus ukontrollert inn i landet. Og der har ikke myndighetene vært gode nok.

Verken i fjor sommer og høst, hvor regjeringen først slapp for raskt opp på reiseaktiviteten utenlands, og så nærmest latterliggjorde de som ba om obligatorisk testing ved grensene i tillegg til strenge karantenebestemmelser. Det har åpenbart også vært hull i beskyttelsen mot importsmitte etter at regjeringen nærmest i panikk bestemte seg for å gjennomføre det man stemte ned i Stortinget rett før jul, nemlig obligatorisk testing fra nyttår.

De stadige nedstengningene av ulike deler av landet som vi nå må igjennom på bakgrunn av nye mutasjoner av viruset som har kommet inn i landet, er krevende. Og det er ekstra krevende når vaksinestrategien også halter.

Det er lett å være etterpåklok, men det bør også være lov å forvente at Norge burde vært blant de landene som nå hadde kommet langt i å vaksinere egen befolkning. Det er hverken et usolidarisk eller et urimelig krav fra befolkningen til landets myndigheter. Og strategien om å slå ned viruset, understreker bare dette behovet.

Regjeringen hadde ikke forberedt landet tilstrekkelig med beredskap og intensivkapasitet mot det som de selv beskrev som det mest sannsynlige og dramatiske beredskapsscenariet: En pandemi. Det betaler vi for i form av tøffe, men slik situasjonen er, nødvendige nedstengninger av samfunnet.

Vi må nå kunne forvente at regjeringen gjør en ekstraordinær innsats for å sikre befolkningen i Norge tilstrekkelig med vaksiner som fungerer, slik at vi kan være nært fullvaksinert før sommeren. Kommunene har sagt ifra at de er klare, nå er det vaksinene det står på.

Kommentarer til denne saken