Norge skal ikke bryte med USA - vår viktigste allierte!

Av

De lange linjene i norsk utenrikspolitikk ligger fast. USA er vår viktigste allierte, det gjelder uavhengig av hvem som til enhver tid er president i USA.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En hel verden var onsdag kveld vitne til surrealistiske scener fra Capitol Hill. Et angrep på et av de sterkeste symboler på demokratiet utspant seg da en mobb inntok den amerikanske kongressen i protest mot utfallet av presidentvalget i november.

Et samla politisk miljø fordømmer handlingene og president Trump, som har oppfordret til opprøret.Dette har gitt Trondheim Rødts Arve Sletten en anledning til å flagge partiets NATO-motstand og ønsket om å bryte det sikkerhetspolitiske samarbeidet med USA.

Er det noe som er uansvarlig, er det nettopp slike tanker.

I en krevende og raskt omskiftelig sikkerhetspolitisk situasjon preget av stormakt-rivalisering og endret trusselbilde, er et lite land som Norge, med vår strategiske beliggenhet avhengig av sterke alliansebånd for å ivareta vår egen sikkerhet. Da er det godt å ha venner som har forpliktet seg til å komme oss til unnsetning i en krisesituasjon. Slike venner skal man ta godt vare på.

Siden andre verdenskrig har ikke noe annet land vært viktigere for Norge enn USA; vår viktigste allierte, garantisten for NATO og ankerfestet for en verdensorden basert på forpliktende internasjonalt samarbeid.Det er de lange linjene i norsk utenrikspolitikk vi snakker om. Det tette samarbeidet med USA har vi opprettholdt med ulike presidenter og administrasjoner og vekslende norske regjeringer.

Nå går Trump av som president, og Norge ser frem til å opprette dialog med Biden-administrasjonen for å forsterke og videreutvikle den lange tradisjonen for et godt og gjensidig transatlantisk samarbeid.Vi har gjort tydelige prioriteringer av viktige saksområder i det bilaterale samarbeidet med USA. Sikkerhets- og forsvarspolitikken er aller viktigst og vil fortsette å være det.

Vi har et svært bredt og sterkt forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid under stadig utvikling, samtidig som vi etter presidentskiftet ser mulighet for å styrke samarbeidet også på andre områder.

Som gode venner har USA og Norge et sterkt bilateralt forhold som tåler meningsforskjeller. Vi markerer uenighet med USA der det er saklig uenighet, og det vil vi fortsette å gjøre. Men å vrake vår viktigste venn og allierte, er en helt uaktuell problemstilling for Norge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken