Gå til sidens hovedinnhold

Nortura må ta ansvar for klima og arbeidsplasser

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

SV er en varm forsvarer av landbrukssamvirket. Det betyr ikke at vi forsvarer alt ledelsen i landbrukssamvirket gjør. Når kjøttsamvirket Nortura vurderer å legge ned skjærelinja på Steinkjer, så springer de fra klimaansvar og ansvar for å opprettholde 80 arbeidsplasser i distrikts-Norge. Fortsatt sentralisering av landbrukssamvirke undergraver tilliten til samvirket og åpner opp for at private bedrifter erstatter arbeidsplasser i distriktene. Høyresida i politikken jubler, for de har bestandig vært imot landbrukssamvirket. Mens hjertene til samvirkebevisste bønder og oss SV-ere blør.

Ledelsen i landbrukssamvirket kan ikke fortsette med ensidig å bruke økonomiargumentet for å sentralisere lenger. Verden og Norge står overfor en livstruende klima- og naturmangfoldskrise. Det er tid for å tenke nytt. Ledelsen i samvirket må ta miljøansvar. Det er 71 mil fra Steinkjer til Tønsberg. En slik transportøkning er helt uansvarlig i et klimaperspektiv. Diskusjonen om nedlegging av skjærelinja på Steinkjer er en eksamen for Nortura om de vil være en troverdig miljøaktør.

Landbrukssamvirket har ansvar for å gi matprodusentene gode priser for produktene de leverer, og som er et viktig bidrag til å opprettholde et mangfold av gårdsbruk i hele landet. Arbeidsplassene innafor landbrukssamvirket er også en viktig del av bosetting og sysselsetting i distrikts-Norge. SV er klar over at landbrukssamvirket utfordres av store matvaregiganter og private mottak/foredlingsanlegg. Ei ny rødgrønn regjering, som er svært positiv til landbrukssamvirket, må sikre gode rammevilkår for at vi skal beholde et sterkt landbrukssamvirkesamvirke.

Det er nok sentralisering av landbrukssamvirket nå - mer enn nok. Nå må må Nortura og landbrukssamvirket ta ansvar for klima og arbeidsplasser i distrikts-Norge!

Kommentarer til denne saken